Tajemství Jiřiny Bohdalové. Měla si vzít Gotta

Když v roce 2019 opustil svět Karel Gott, na zádušní mši promluvila k truchlícím herečka Jiřina Bohdalová. Se zpěvákem ji spojovalo celoživotní přátelství. V minulosti si však máma Karla Gotta dokonce přála, aby se tito dva vzali!

Jiřina Bohdalová se narodila 3. května 1931 v Praze v tehdejším Československu. Už odmalička byla k herectví vedena svou matkou, která ji doprovázela na konkurzy do barrandovských ateliérů i do divadel.

Po studiích na Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU) získala angažmá v divadle ABC v době, kdy této pražské scéně šéfoval Jan Werich. Od roku 1967 byla členkou pražského Divadla na Vinohradech. Dlouhé roky excelovala v Divadle Na Jezerce ve hře Lásky paní Katty, kde se poprvé setkala na jevišti i se svou dcerou, dnes populární českou herečkou Simona Stašová. Divadelní desky pokořila i úkoly Lízy v Pygmalionu, Frosiny v Moliérova Lakomci, Dorint v Tartuffovi a postavou Kláry v Hubačová Domě na nebesích.

Ve filmu jméno Bohdalové poprvé zaznamenali v komediální němé snímku Pižla a Žižla na cestách (1937). Z jejích začátků před kamerou třeba zmínit filmy Král králů (1963), Hvězda zvaná Pelyněk (1964), Bílá paní (1965) nebo Dáma na kolejích (1966).

Nezapomenutelnými se staly hereččiny kreace v dílech, které patří do zlatého fondu československé kinematografie, jako například Světáci (1969), Ucho (1970), Pěnička a Paraplíčko (1970), Ženy v ofsajdu (1971), My všichni školou povinní (1984), FL Věk (1970) a legendární Chalupáři (1975).

Svůj nezaměnitelný hlas propůjčila mnohým kresleným, především večerníčkovým postavičkám a vytvořila tak dětem úžasný pohádkový svět. Nezapomenutelné jsou její Večerníčky, například Pohádky z mechu a kapradí, Rákosníček, Malá čarodějnice, O skřítku Racochejlovi a mnohé jiné.

Na televizní obrazovce začali ve dvojici s hercem Vladimírem Dvořákem vystupovat v programu Televarieté, jehož scénáře psal Dvořák. Dvojice i relace si získali sympatie diváků.

Během svého plodného uměleckého života dostala Jiřina Bohdalová několik prestižních ocenění. Jako třetí se umístila v anketě Král filmového úsměvu století, a to hned za Vlastou Burianem a Vladimír Menšík. Dvakrát získala Českého lva. Poprvé v roce 1993 za hlavní roli ve filmu Nesmrtelná teta a podruhé za ztvárnění postavy Fany ve stejnojmenném filmu z roku 1995.

Mnohokrát vyhrála českou televizní diváckou cenu TýTý v kategorii nejoblíbenější herečka a v roce 2003 si na Mostě slávy v Trenčianských Teplicích (SR) převzala ocenění festivalu Art Film – Hercova mise. Je držitelkou Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra (2010) i laureátkou nižšího státního vyznamenání České republiky Medaile Za zásluhy (2013).

Již přes 10 let má herečka Jiřina Bohdalová po svém boku slovenského podnikatele a právníka Lubomíra Fockeho. Kdysi si však máma Karla Gotta přála, aby si její syn vzal právě Jiřinu. Jenže ta ho zpočátku vůbec nechtěla, „Jako mladík nebyl nic moc, ale když mu přibývaly roky, začal být můj typ,“ prozradila kdysi.

Jenže přání paní Gottové se nesplnilo. Proč k svatbě nedošlo? „Protože se nechtěl ženit!“ přiznala Bohdalová. V roce 2019 pak umělkyně přednesla na zádušní mši za zesnulého zpěváka velmi emotivní projev. „Loučení s Karlem je těžké, velmi těžké. Vede přes potoky slz,“ řekla herečka, kterou o přímluvu ještě za svého života požádal samotný Karel Gott. Navzdory neúspěchu na poli lásky jejich spojovalo celoživotní přátelství.