Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Hvězdná Bohdalová slaví 90. Aleš Cibulka prásknul, co Jiřinka opravdu nemá ráda

Na křtu kalendáře se sešli herečka Jiřina Bohdalová, zpěvačka Eva Pilarová, dabér Michal Jagelka s životním partnerem Alešem Cibulkou.
Zdroj: se souhlasem Aleš Cibulka
+ Další fotografie
rozhovor

Rozhlasový a televizní moderátor Aleš Cibulka je jedním z velkých filmových odborníků. Léta vydává kalendáře a knihy z filmového prostředí první republiky, zeptali jsme se ho na stálici a ikonu českého filmu Jiřinu Bohdalovou. 

Prosím o nějaký zajímavý zážitek s paní Bohdalovou…

Vzpomínám si, že když jsem před mnoha lety v roce 2002 moderoval společně s Jiřinou Jiráskovou prestižní ceny Týtý, což bylo televizní předávání cen popularity, napsali jsme si společně scénář. Když jsme ho po měsíci dodělali, tak Jiřinka řekla: „Víš, co já s tím scénářem teď udělám? Já ho pošlu „Bohdalce“, což mě tenkrát samozřejmě trochu urazilo, byl jsem mladý a ješitný a říkal jsem si, proč to budeme někomu posílat, vždyť je to dokonalá práce. Jiřina Jirásková mi vysvětlila, že druhá Jiřina vyškrtá to, co je špatně a nechá to, co je dobřeJiřina Bohdalová má totiž naprosto geniální cit a smysl pro detail, fór, smysl pro humor a tah na branku, čili nám to krásně vyladila. Vzpomínám si na jeden svůj vtip, na kterém jsem trval a Jiřina Bohdalová k němu do poznámek napsala „úplně blbý, nikdo se nebude smát“. Já jí nevěřil a během moderace jsem vtip sebevědomě použil. Nejen, že se nikdo nesmál, ale v ten okamžik, kdy bylo v sále hrobové ticho, jsem se střetl očima s Jiřinou Bohdalovou. Potutelně se usmívala a zdviženým obočím mi vysílala jasný vzkaz: „já jsem ti to říkala, chlapečku!“ Od té doby vím, že když Jiřina řekne, že to bude blbý, okamžitě to škrtám.

Čím si to vysvětlujete? Je to tedy talent od boha?

Jak jinak? V tomhle je prostě dokonalá. Navíc nenávidí vulgární, obhroublý a přisprostlý humor. Vždycky, když mě třeba při živém vysílání nějaký vtip napadne, říkám si v duchu, co by tomu řekla Jiřina. Jestli by to prošlo. Vždycky, když se vidíme, decentně mezi čtyřma očima utrousí nějakou radu. „Uber, moc do toho šlapeš – tohle nepoužívej – tohle ti jde, to dělej!“ A já pokorně poslouchám… Ona je prostě obdivuhodná. Narodila se v roce 1931 a svůj první film natočila už roku 1937! Její kariéra trvá už 84 let! To je unikát nejen u nás, ale i na světě. Už ve 40. letech minulého století byla takovou malou českou Shirley Temple, prostě velká hvězda. Jak to říct stručně - Jiřina je prostě jenom jedna!

Jaký byl tedy její první film?

Úplně první film byl Pižla a Žižla na cestách. Tam hrála malou holčičku v parku. Jiřina vzpomíná, že v tu dobu měla vyražené oba přední zuby. Snímek se bohužel nedochoval. No a pak v roce 1940 následovala hudební veselohra Madla zpívá Evropě, a tam už malá Jiřinka hrála a zpívala.

Jaký nejoblíbenější film s Jiřinou Bohdalovou máte Vy?

Je jich plno, ona je ženou mnoha tváří a mnoha talentů. Na jednu stranu třeba Ucho, režiséra Kachyni, kde je naprosto skvostná s panem Brzobohatým. Na druhou stranu miluji třeba Fany, kde je úžasná s Jiřinou Jiráskovou. Jedna z posledních věcí z poslední doby je třeba televizní film Povodeň režiséra Jirky Stracha. Mnohovrstevnatost jejího talentu je fascinující, ona prostě může cokoliv. A ze scének? Bezesporu „Anežku Lídležku“ a to, jak manželé vyprávějí anekdotu. Ty můžu vidět denně a pořád se u toho směju.

Přátelská historka ze zákulisí?

Když křtila své poslední cédéčko Eva Pilarová na parníku na Vltavě, což jsou zhruba dva roky, atmosféra byla ze začátku dost vlažná. Zábava trochu vázla, najednou z toho publika vystoupila paní Jiřina, vyrazila na pódium a náladu dokonale rozproudila. Ona má pro tohle prostě geniální cit. Pro všechny, kdo ji chtějí gratulovat, mám jednu radu - Jiřinka nemá ráda řezané květiny, protože řezaná květina zahyne. Má ráda cokoli, co je v květináči, nebo se to dá přesadit do země. A gratulovat bychom jí měli, a poděkovat… Celý život rozdává radost, moudrost, dojetí, laskavost, a my, diváci, to vděčně přijímáme. Teď je na čase jí to oplatit.



Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy