Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Valašské Meziříčí na hrůzy holocaustu nezapomíná: U základních škol vznikají Hvězdy smíření

03. května 2021
Čtení na 2 minuty

U základních škol ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku vznikají záhony květin tvořící takzvané Hvězdy smíření, které mají připomínat oběti holokaustu za druhé světové války. Ve městě budou také vsazeny do dlažby kameny se jmény zmizelých dětí, sdělil dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí valašskomeziříčské radnice Jakub Mikuš. Jde o další část společného projektu Valašského Meziříčí a jeho partnerského města Čadca na Slovensku.

Židovská komunita má v historii Valašského Meziříčí své místo. V době, kdy ve městě fungovala synagoga, se tam k židovskému náboženství hlásila čtyři procenta obyvatel. Židé měli také podíl na rozvoji města, rodina Reichova zde založila sklářskou tradici, rodina Kohnova továrnu na ohýbaný nábytek.

Už dříve ozdobilo areály pěti základních škol ve městě stromy druhu Zmarlika Jidášova. “Nyní jsme v rámci společného projektu s naším slovenským partnerským městem Čadca a tamní Základní školou Jána Amosa Komenského začali také s výsadbou Hvězd smíření. Konkrétně se bude jednat o deset záhonů žlutých krokusů ve tvaru Davidovy hvězdy. Ty ozdobí areály našich pěti základních škol, památník holokaustu v ulici Vodní, městský hřbitov v místě bývalého židovského hřbitova a tři hvězdy vzniknou i v Čadci,” uvedla místostarostka Yvona Wojaczková (ANO).

Projekt chce zmapovat působení židovských komunit v obou městech. “Hlavní myšlenkou je přiblížit mladé generaci složité téma holokaustu a jeho konkrétní dopad také na život ve Valašském Meziříčí a Čadci. Je důležité, aby pro nás a další generace byla tato obrovská tragédie nadále živým mementem,” uvedla Wojaczková.

Součástí projektu budou i takzvané kameny zmizelých dětí. “Do dlažby chodníků v průběhu letošního roku necháme vsadit kameny, které budou připomínat jména konkrétních obětí holokaustu v našem městě včetně míst, na kterých žily,” uvedla místostarostka. Místa související se životem židovských obyvatel Valašského Meziříčí přiblíží také stručný papírový průvodce a nové informační tabule. “Celý projekt pak vyvrcholí on-line workshopy pořádanými pro žáky ze základních škol na české a slovenské straně. Děti se při nich vzájemně seznámí s historií židovských obyvatel ve Valašském Meziříčí a Čadci,” uvedla Lucie Králová z oddělení rozvoje města.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon