Přišli jste o chuť? Nevadí! Máme pro vás speciální kuchařku

Přidat na Seznam.cz

Toto je první kniha receptů pro lidi, kteří kvůli Covidu ztratili chuť a čich. Bude k dispozici zdarma.

Ztráta chuti je jedním z běžných příznaků koronaviru. Pro lidi, kteří mají Covid po dlouhou dobu, jsou některé složky stravy, jako je česnek, cibule a vejce, nemožné ochutnat, zatímco se stále zotavují, zatímco jiné potraviny se zdají být bez zápachu nebo chuti. Právě pro tyto lidi byla vytvořena kuchařská kniha „Taste & Flavour“, která bude od 29. března k dispozici ke stažení zdarma na webových stránkách anglické kulinářské školy Life Kitchen.

Kuchařka s recepty pro lidi, kteří kvůli Covidu ztratili čich a chuť
Zakladatelé a autoři knihy, Ryan Riley a Kimberley Duke, získali základní zkušenosti s prací s lidmi trpícími rakovinou nebo zotavujícími se z těžkých nemocí.

Myšlenka Life Kitchen vznikla jako výsledek osobních zkušeností autorů. V publikaci byly použity znalosti zakladatelů školy o parosmii (čichové poruše), anosmii (ztrátě čichu) a phantosmii, které přispívají k míchání různých vůní, jejichž recepty využívají nejen promyšlené složení ingrediencí, ale také textury a další faktory pro větší potěšení z jídla pro lidi trpící covidem.

Life Kitchen je podporována celou řadou odborníků. Organizaci významně podporuje mimo jiné profesor Barry Smith z Centra pro studium smyslů v Londýně. Díky vědcům vyvinuli Riley a Duke schéma založené na pěti principech.

Podle studie provedené v loňském roce Harvardskou lékařskou školou je u lidí infikovaných tímto virem 27-krát větší pravděpodobnost ztráty chuti a čichu než u zdravých lidí. Současně je riziko vzniku horečky, kašle a dýchacích potíží u lidí s Covid-19 pouze dvakrát až třikrát vyšší než u těch, kteří se infekci vyhnuli. Obnova normální chuti a vůně trvá několik týdnů, v případě řady dalších virových infekcí, které poškozují čichové receptory, dokonce až několik měsíců.