Kdy je větší pravděpodobnost, že budete mít dvojčátka?

Přidat na Seznam.cz

Na světě se každý rok narodí více než 1,6 milionu párů dvojčat. Dvojčetem je tak přibližně každé čtyřicáté novorozeně, což je nejvíce v historii. Svou roli v tom hraje asistovaná reprodukce a vyšší věk matek, uvádí studie zveřejněná v odborném časopise Human Reproduction.

Na studii se podíleli Gilles Pison a Christiaan Mondeni z Oxfordské univerzity a Jeroen Smits z univerzity v Nizozemsku. Vědci shromáždili informace z 165 států týkající se porodů dvojčat v letech 2010 až 2015 a porovnali je se statistikami z let 1980 až 1985. Od 80. let se celosvětová míra porodů dvojčat zvýšila o třetinu, z 9,1 na 12 z každé tisícovky porodů. Podíl dvojčat ve světě rostl za tři desetiletí nerovnoměrně. Zatímco v Asii stoupl o 32 procent, v Severní Americe to bylo o 71 procent a v Africe se prakticky nezměnil, píše BBC News.

V Africe a Asii se dnes narodí 80 procent všech dvojčat, což je do značné míry dáno velikostí populace v Asii a vysokou porodností v Africe. Podle spoluautora studie mondénní pro to ale existuje i další vysvětlení. V Africe je vysoký podíl dvojvaječných dvojčat, což pravděpodobně způsobují genetické rozdíly mezi africkou populací a ostatními populacemi. Za rozmachem podílu dvojčat na ostatních kontinentech podle výzkumu může nejvíce asistovaná reprodukce. V rozvinutých zemích se začala používat v 70. letech minulého století. Nejběžnějšími metodami jsou in vitro fertilizace, intracytoplazmatická injekce spermií, umělé oplodnění či stimulace vaječníků. Všechny tyto metody zvyšují pravděpodobnost vícečetného těhotenství. Větší počet dvojčat ale přináší i mnohá rizika; často se rodí předčasně, jsou menší, při porodu se vyskytují komplikace a úmrtnost dvojčat je vyšší než u ostatních dětí. V neposlední řadě je pro rodiče náročnější starat se o dvě miminka najednou místo jednoho.

Studie také zjistila, že dvojčatům hrozí větší rizika v chudších státech. Zejména v subsaharské Africe mnohé dvojčata ztratí svého sourozence již během prvního roku života. Podle vědců už podíl dvojčat v porodech zřejmě nebude více stoupat, protože dnešní věda dosáhla takového pokroku, že není třeba oplodňovat několik vajíček najednou, jak se to běžně dělalo v minulosti.