Střekov - České středisko ITI (International Theatre Institute) vyhlásilo „Týden péče o duši“. Představitele těší, že se k 3. 5. 2021 otevřely služby péče o tělo. Duši zřejmě na Ministerstvu zdravotnictví ČR zapomněli do Balíčků pro návrat zpět do normálního života přibalit.

„Od 3. 5. v ulicích opět divák potká umělce. Prosíme, nehladit, nekrmit a dodržovat platná hygienická pravidla. Umělce vyzýváme, aby svou službu poskytovali bezpečně, z celého srdce a s radostí. Kultura je totiž také služba pro návrat zpět do normálního života nezbytná! Již více než rok vysvětlujeme, že kultura je bezpečná, má mnoho podob a je třeba k ní tak přistupovat. Kultura je taky služba! Je bezpečná, zodpovědná, je připravena společnosti pomoci k návratu do normálního života. Jsme tu, abychom pomohli s informováním o pozitivních aspektech testování, očkování a dalších pravidel, které brání šíření viru,“ uvádí ve svém prohlášení jménem Prezidia Českého střediska ITI Yvona Kreuzmannová, Marta Smolíková, Adriana Světlíková, Jakub Vedral.

„v úterý 4. 5. a ve čtvrtek 6. 5. se naši herci převleknou do gala, z divadla vyrazí první dvojice směrem k šikmému kostelu, cestou se budou přidávat další dvojice a celá tato akce vyvrcholí u kostela u Fora, kde budou herci za doprovodu houslí (hrát bude Petr Uhlík) tančit. Opět jen ve dvojicích, aby naši herci oslovili co nejvíc lidí a to bez oficiální propagace, bude se akce opakovat i ve čtvrtek a to ve stejném scénáři jako v úterý,“ uvádí Petr Kuneš za Činoherní studio města Ústí nad Labem.

Zavřením kultury mizí z lidských životů radost, tolik potřebná pro kvalitní vývoj každé osobnosti. Stále dokola opakujeme několik málo bodů: • Chceme plán pozvolného otevírání kultury: kulturu nelze otevřít ze dne na den. Jsme připraveni plány konzultovat. • Kultura je služba nutná pro zdravou revitalizaci celé společnosti, musí tedy být chytře a rozumně postupně otevírána spolu s nástupem školáků do lavic. • Ze všech vládních dokumentů musí zmizet slovní spojení zákaz kultury a zákaz diváka, toto absurdní nařízení kriminalizuje každého z nás a brání přirozeným mezilidským vztahům. Navíc z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu vyplývá, že takový zákaz je v přímém rozporu s pandemickým zákonem, který může službu pouze za daných podmínek omezit. Zdá se, že naše dosavadní snaha byla zbytečná. Ministerstvo zdravotnictví dostatečně nerozlišuje mezi kulturou venkovní a vnitřní, profesionální a zájmovou. Neuvědomuje si, že pro život celé společnosti je kultura stejně zásadní jako např. sport. Kultura plánuje dopředu, nelze se ve čtvrtek dovědět, že můžeme v pondělí otevírat. Kulturu nelze otevřít ze dne na den! Vyzýváme tedy Ministerstvo zdravotnictví k tomu, aby upravilo plány Balíčku pro návrat zpět do normálního života a napravilo tak naprosté absurdity, které obsahuje a které zpochybňují jeho vážnost.

Jménem Prezidia Českého střediska ITI Yvona Kreuzmannová, Marta Smolíková, Adriana Světlíková, Jakub Vedral

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru