Na silnicích v Německu je více trabantů než aut Tesla

Přidat na Seznam.cz

Podle statistik je na německých silnicích více Trabantů než aut Tesla. Populace bývalého automobilového trháku Východoněmecké republiky se v roce 2020 překvapivě výrazně zvýšil.

Statistiky vás někdy mohou překvapit. Ukazuje se, že na německých silnicích je více Trabantů než všech aut Tesla dohromady. A to navzdory skutečnosti, že trabanty se nevyrábějí od roku 1991. Tuto neobvyklou informaci svým čtenářům sdělil Die Welt, který publikoval aktuální analýzu týkající se statistik registrace německého Spolkového úřadu pro motorovou dopravu.

Počet registrovaných Trabantů se za posledních několik let výrazně zvýšil. Celkem je v provozu 38 173 registrovaných automobilů v Německu. Popularita trabantu roky neklesla. Jen v předchozím roce bylo zprovozněno 1 000 kopií nejoblíbenějšího modelu v DDR.

blue coupe parked near post
Foto: Marcus Lenk / Unsplash.com

Trabant tedy v počtu registrovaných automobilů v Německu předstihuje například Teslu. Podle Federálního úřadu pro motorovou dopravu řídilo na začátku roku 2021 u našich západních sousedů 34 000 řidičů automobil kalifornského výrobce. Nostalgie tedy předbíhá budoucnost.

V letech 1957 – 1991 bylo vyrobeno celkem něco přes 3 miliony Trabantů. Nejvíce, 2,8 milionu modelu 601. Veřejná prezentace tohoto modelu se uskutečnila během šestého sjezdu Komunistické strany SED ve východním Berlíně v roce 1963. Tělo vozu bylo vyrobeno z duroplastu. Poslední Trabant s dvoutaktním motorem sjel z linky 25. července 1990.

black steering wheel in close up photography
Foto: Oliver Augustijn / Unsplash.com