Seat potvrdil městský elektromobil za 520 000 Kč – SUV Tavascan

Přidat na Seznam.cz

Automobilka Seat představila plán Future Fast Forward, který se týká zejména elektromobility. Španělé chtějí v rámci VW Group řídit projekt menšího cenově dostupnějšího elektromobilu, který plánují vyrábět ve velkém objemu. Kromě toho potvrdily, že na trh uvedou elektrické SUV vycházející z konceptu Cupra Tavascan.

Seat uvádí, že v roce 2025 chce v domovském Španělsku vyrábět 500 000 ks městského elektromobilu, který bude dostupný pro širokou veřejnost. Zmiňuje přitom cenu od 20 000 do 25 000 €, tedy zhruba od 500 000 Kč. Zřejmě není pochyb o tom, že půjde o koncernového sourozence avizovaných elektrických sub-kompaktů od značek Volkswagen a Škoda.

Cupra Tavascan E1567422605979
foto / SEAT

Volkswagen v případě tohoto modelu hovoří o stejném cenovém rozsahu a o velikosti modelů Polo či T-Roc, resp. o tom, že vozidlo se zařadí pod model ID.3. Půjde tedy o sub-kompakt, respektive třídu B. Označení „městský elektromobil“ tedy minimálně v případě velikosti vozidla Seat zřejmě není moc adekvátní. Budeme přitom doufat, že mezi výsostně městské elektromobily ho nezařadí případný nízký dojezd.

Seat také uvedl, že chce vést celý projekt ohledně tohoto elektromobilu. Podle původních plánů přitom VW Group přidělil Seatu projekt vývoje zmenšeniny „e-platformy“ MEB. Později se ale objevila zpráva, že mu byl projekt odebrán (zřejmě to mělo souvislost s koronakrizí).

Cupra Tavascan 5
foto / SEAT

Možný termín spuštění výroby zmíněného elektromobilu ve Španělsku koresponduje s avizovaným uvedením menšího elektromobilu značky VW na trh, tj. v roce 2025. Co se týče španělského projektu, čeká se, jak se k tomu postaví koncern VW Group, přičemž jeho rozhodnutí bude záviset na podpoře španělské vlády a Evropské komise.

Potvrzený byl i Seat Tavascan
Ještě v roce 2019 představil Seat pod značkou Cupra koncept kompaktního elektrického SUV na bázi platformy MEB. Čili v podstatě bratrance modelů Volkswagen ID.4, Škoda Enyaq iV či Audi Q4 e-tron. Jeho osud byl však nejistý, protože projekt byl pozastaven.

Cupra Tavascan Interier
foto / SEAT

Teď už víme, že Cupra Tavascan dostala zelenou a půjde do sériové výroby. Avšak mnohem později než koncernové modely, protože na trh se dostane až v roce 2024. Ještěže čest automobilky Seat v oblasti čistokrevné elektromobility bude dlouho hájit kompaktní hatchback Cupra Born – koncernový sourozenec Volkswagenu ID.3. Ten se přitom začne prodávat koncem tohoto roku. Vystřídá tak dosluhující malý městský elektromobil Mii Electric.