Zrak lze nahradit umělou inteligencí

Vědci z Gruzínské univerzity vyvinuli důmyslný batoh, který může být užitečný pro nevidomé a slabozraké. Zařízení vám pomůže lépe porozumět okolí a efektivněji se pohybovat.

Vědci zdůrazňují, že systém, který vyvinuli, se vejde do malého batohu, takže je diskrétní a nepřitahuje pozornost prostředí při jeho používání na veřejných místech.

„V loňském roce, když jsem potkal zrakově postiženého přítele, zarazila mě ironie, že zatímco učím robota vidět, existuje mnoho lidí, kteří nevidí a potřebují pomoc.“ To mě motivovalo k vybudování systému vizuální pomoci se sadou OpenCV Artificial Intelligence with Depth (OAK-D), založenou na technologii Intel, řekl Jagadish K. Mahendran z Institutu pro umělou inteligenci.

Batoh bude průvodcem
Batoh je vybaven prostorovou kamerou Luxonis OAK-D se zabudovanou umělou inteligencí, která zaznamenává okolí. Může být připevněn k vestě nebo sáčku. Systém používá Intel Movidius technologii zpracování obrazu a soubor nástrojů Intel OpenVINO. V batohu je také malá výpočetní jednotka s přijímačem GPS. Baterie se vejde do kapsy a vydrží až 8 hodin.

Jak to funguje v praxi?
Systém detekuje různé překážky a informuje o nich nevidomou osobu: varuje před změnami v terénu a čte dopravní značky. Včas vás upozorní na vysoký obrubník, větev, která by vám mohla narazit do hlavy, označí umístění popelnice nebo přečte ceduli informující o přechodu pro chodce.

Ovládání se provádí pomocí náhlavní soupravy Bluetooth a hlasových příkazů. Tímto způsobem můžete rychle slyšet podrobné informace o svém okolí a uložit svou polohu pod konkrétním jménem.

Nevýhodou je bohužel velikost zařízení. Ne každý bude chtít mít batoh všude. Existuje však šance rozšířit jej na pokročilejší verzi, což je pro uživatele užitečnější. Vědci uvedli, že by se jednalo o projekt s otevřeným zdrojovým kódem, který by mohl umožnit začlenění technologie do inteligentních brýlí. Pro zrakově postižené by to byla šance na pohodlnější život, kdy by mohli chodit bez vodicího psa.