7 triků, které stojí za to znát pro uživatele Androidu

Odhalujeme triky, které byste měli použít pro větší komfort při používání smartphonu se systémem Android.

Smartphony se systémem Android jsou k dispozici prakticky ve všech barvách a velikostech. Společné však je možnost personalizace. Které triky byste měli znát? Vybrali jsme sedm, jejichž implementace může zlepšit komfort užívání smartphonu.

Zastavte zástupce aplikací

Ve výchozím nastavení se aplikace po instalaci zobrazí jako zástupce na obrazovce. To vám umožní rychle spustit nový program nebo hru, ale může to být také problematické. Chcete-li zastavit proces přidávání nových zástupců na obrazovku po instalaci, přejděte do hlavní nabídky nastavení a deaktivujte možnost „přidat na domovskou obrazovku“.

Otočte obrazovku zařízení na větší displej
Android má v systému integrovanou funkci přenosu a klonování obrazu. Chcete-li zrcadlit obrazovku na monitor nebo televizi, vyberte v nastavení možnost „připojená zařízení“. Systém Android 11 umožňuje na panelu nastavení vytvořit rychlou zkratku, která vám umožní rychle odeslat obrazovku smartphonu nebo tabletu do jiného zařízení.

Změňte oprávnění aplikace
Google se stále více zaměřuje na soukromí a oprávnění uživatelů. Chcete-li soukromí spravovat, přejděte na kartu „Nastavení“, poté na „aplikace a oznámení“ a výběrem jednotlivých aplikací přidejte nebo odeberte příslušná oprávnění. Například můžeme přidat programu možnost přístupu do adresáře nebo odepření přístupu k umístění zařízení.

Ovládejte využití baterie
Android nezávisle optimalizuje spotřebu baterie tak, aby mobilní zařízení fungovalo co nejdéle. Tento proces však lze ovládat. Systém umožňuje vyloučit aplikace a omezit jejich provoz. Stačí přejít na kartu Nastavení, Baterie a poté stisknout tlačítko nabídky. Zde uvidíte, které aplikace využívají nejvíce baterie.

Zapněte Wi-Fi automaticky
Zakázání Wi-Fi mimo domov zvyšuje zabezpečení smartphonu a šetří jeho baterii. Android 10 a 11 se mohou automaticky připojit k síti Wi-Fi, která byla v minulosti používána (a je důvěryhodná). Na kartě Nastavení v tomto případě vyhledejte možnost Síť a internet a přejděte do nastavení Wi-Fi. Tuto operaci vám umožní přepínač „zapnout Wi-Fi automaticky“.

Sdílejte data alarmu
V případě nehody je dobré mít příslušné informace uložené ve vašem zařízení. Lékařské informace na uzamčené obrazovce vám mohou zachránit život. Chcete-li je přidat, přejděte na kartu Nastavení, poté na „informace o telefonu“ a poté vyberte možnost „informace o alarmu“. Zde můžete zadat podrobné informace – například o alergiích nebo kontaktní údaje vašich blízkých.

Staňte se mistrem kurzoru
Používání kurzoru k výběru nebo úpravě příslušných informací může být těžkopádné. U smartphonů, které používají výchozí klávesnici Google, však můžete použít pouze chytrý trik. Delší stisk mezerníku a pohyb prstu po oblasti klávesnice vám umožní přesně umístit kurzor kamkoli. Snadné, že?