Hlavní obsah

Concertino Praga zná finalisty letošního ročníku

Právo, Ludmila Žlábková

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praha zná letošní finalisty. V sólové kategorii se o přízeň poroty a publika utkají klavíristé Ryan Bradshaw (Slovensko), Ildikó Rozsonits (Maďarsko), Jan Schulmeister (Česko) a houslista Mark Lewin (Německo).

Foto: Ludmila Žlábková

Leggiero kvinteto během nahrávání soutěžní skladby v sále Filharmonie Hradec Králové.

Článek

Mezi soubory bude mít Česko dva zástupce, Duo Mráček-Pěruška a Trio Vyšehrad. Doplní je rakouské Trio INNsolitus a Veloce String Quartet z Polska.

Zatímco finálové koncerty, které se uskuteční v září, budou naživo a bude je přenášet Český rozhlas, v základním kole hodnotila mezinárodní porota anonymně zaslané nahrávky. V sólové kategorii se jich sešlo 58, do kategorie komorních souborů (od dua po kvinteto) se přihlásilo 28 soutěžících z dvanácti zemí.

„Mým favoritem je jeden z klavíristů. Nakrátko jsem zapochyboval, zda jde o dítě do stanoveného věkového limitu. Tak mimořádně intenzivní a detailní interpretace mě doslova vykolejila,“ prozradil porotce Peter Dan Ferenčík ze Slovenska s tím, že podmínkou účasti sólistů je věk do šestnácti, respektive sedmnácti let.

„Jsme rádi, že letošní Concertino Praga navzdory pandemii oslovilo tolik mladých muzikantů. Že jsme dětem dali v nelehkou dobu směr a cíl, a že se jim podařilo překonat nástrahy spojené s přípravou a natáčením v době lockdownu,“ uvedla Kateřina Konopásková z Českého rozhlasu, spolupořadatele soutěže.

Do soutěže se přihlásilo i Leggiero kvinteto z Hradce Králové, jediný zástupce základních uměleckých škol. Nastudovalo I. a III. větu Dvořákova Smyčcového kvinteta G dur. I proto, že kvintet skladatel komponoval coby dílo soutěžní, je každý jeho part extrémně technicky náročný.

Současně skladba klade velký důraz na souhru a vyzrálost projevu. A jak již bylo zmíněno, mladí hráči, jejichž věkový průměr nesmí v kategorii souborů dle regulí soutěže překročit dvacet jedna let, se vyrovnávali i s důsledky pandemie.

„Nejtěžší bylo najít prostor, kde zkoušet. A soustředit se několik hodin na hraní, a mít přitom na obličeji roušku. I vzhledem k provizorním prostorovým podmínkám na zkouškách, pak pro mě bylo náročné se při nahrávání v sále filharmonie vyrovnat s akustikou,“ prozradila Marie Bařinová, první houslistka v Leggiero kvintetu.

Absolutní vítězové soutěže, která se pořádá od roku 1966, získají možnost natočit cédéčko a stipendia v hodnotě až pět tisíc eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám