Jak zařídit praktickou a pěknou předsíň

Jak zařídit praktickou a pěknou předsíň

Zařizujete či rekonstruujete interiér a hledáte tipy, jak jej zařídit zejména prakticky, ale také stylově? Připravili jsme si pro vás článek plný inspirace! Na zoubek se podíváme vybavování předsíně. Je to sice menší prostor, nicméně je velmi důležitý! Chceme, aby se nám doma žilo co nejlépe, a každý domov začíná právě předsíní.

RohožkaRohožka

Zvolte světlou výmalbu

Při zařizování předsíně je důležité utvořit si v hlavě či rovnou na papír určitou představu. Jak chcete, aby předsíň vypadala? Do jakého stylu budete ladit interiér? Jaké barvy máte rádi a chcete je mít doma? To vše si ujasněte před tím, než se vrhnete do bezhlavého nakupování.

Jelikož se jedná povětšinou (zejména u malometrážních bytů) o velmi úzký a malý prostor, volba správných barev je důležitá. Zatím co černá a jiné tmavé barvy prostor opticky zmenšují, světlé barvy mají tu čarovnou schopnost jej opticky zvětšit a prosvětlit. Ještě většího efektu dosáhnete, pokud zvolíte nábytek ve vysokém lesku.

Pokud tedy chcete, aby předsíň nepůsobila stísněným dojmem, ačkoliv je menší, volte světlé barvy. Nejideálněji se jeví čistě bílá výmalba. Doporučujeme se vyvarovat tapetám a jiným vzorům, které by místnost ještě krapet opticky zmenšili. V jednoduchosti je krása. Držte se spíše minimalismu.

Kromě bílé ale můžete zvolit také béžovou, světle růžovou, světle žlutou, meruňkovou, broskvovou, lososovou nebo také zelenkavou. Volte světlejší odstíny barev a podívat se můžete také po paletě pastelových barev. To jsou barvy velmi něžné a jemné, což je něco, co v malém prostoru vyžadujeme.

Volba správných barev nábytku

Dále se bude naše pozornost ubírat směrem k nábytku do předsíně. Otázkou je, jaká barva/dekor nábytku se jeví jako nejlepší. Již jsme zmiňovali, že je lepší volit spíše světlejší odstíny. Toho se držte i při výběru nábytku, nejen výmalby. Podlaha pak může zůstat i lehce tmavší.

Skvělého efektu dosáhnete, pokud zkombinujete podlahu s dekorem, který je spíše do teplého podtónu a nábytek, který má ryze studený podtón. Právě tento kontrast podlahy a nábytku společně s bílou výmalbou je skvělý způsob, jak opticky prostor zvětšit. Je to snadné, a přesto tak efektní!

Velmi pěkně tak bude vypadat čistě bílý nebo šedý nábytek, dále pak dekory, jako je světlý dub, dub sonoma, dub bardolino nebo javor. Pokud nechcete volit čistě bílý nábytek, jelikož se vám nezdá praktický na údržbu nebo třeba jen nejste příznivci takového designu, pak je skvělým kompromisem kombinace materiálů! Dvířka skříněk mohou být čistě bílé a zbytek konstrukce pak v dekoru dubu. Může se jednat ale i o jiné zajímavé kombinace – černá + dekor dřeva, šedá + dekor dřeva. Záleží na vás, co vás zaujme.

PředsíňPředsíň

Nebojte se zrcadel

Další vychytávkou, jak opticky zvětšit místnosti, jsou nástěnná zrcadla. Zrcadla umí dokonale místnost provzdušnit a prosvětlit. To je také důvod, proč se zrcadla umisťují do výtahů a dalších menších prostor. Dělají přesně ten efekt, který je žádoucí.

A když říkáme: nebojte se zrcadel, tak to myslíme doslova! Umístěte do předsíně skříň a na dveřní křídlo přilepte velké zrcadlo. Takové zrcadlo zaručeně v běžném denním provozu oceníte! Než se vydáte ven, můžete zkontrolovat váš outfit a případně doladit drobné nesrovnalosti. Svůj Instagram můžete skrz tohle zrcadlo obohatit o stylové fotografie a ukázat se v plné kráse od hlavy až k patě!

Jen pozor, čistění velkých zrcadel rozhodně není žádná zábava! Obzvlášť pokud máte malé děti a mazlíčky, bude se stávat, že zrcadlo bude zamaštěné a vás to bude štvát. Můžete však zvolit i menší závěsná zrcadla na chodbu, kde zkontrolujete svůj make-up a účes vždy, když se vydáte ven.

ZrcadlaZrcadla

Ať už zvolíte menší nebo větší zrcadlo, rozhodně se do předsíně nějaké hodí!

Do předsíně patří světlo se studeným podtónem

Do předsíně se ideálně hodí bodová světla, která nijak nenaruší a nezmenší (oproti visacím lustrům) prostor. Mimo jedno hlavní světlo můžete umístit i další led světla na boční stěnu nebo k zrcadlu. V místnosti, kde není přirozené světlo, oceníte, pokud si budete moct rozsvítit.

V předsíni by mělo být spíše bílé světlo s modrým/studeným podtónem. Žlutá světla s teplým podtónem jsou spíše relaxačnějšího rázu. Umístit je můžete do ložnice nebo třeba obývacího pokoje. Hezky vás uklidní a nejsou pro oči nijak „agresivní“. Zato světlo se studeným podtónem podporuje produktivity, soustředění a koncentraci k práci. Ideálně se hodí tedy do pracovny/kanceláře, k psacímu stolu, nad kuchyňkou linku a všude tam, kde potřebujete vidět na precizní práci. Jelikož v předsíni chybí přirozené světlo a není to místnost určená k odpočinku, hodí se zde bílé světlo s modrým podtónem.

Posuvné dveře pro efektivní využití prostoru

Do malometrážních bytů, kde šetříte každý cm užitné plochy, zaručeně oceníte posuvné dveře. Posuvné dveře se hodí všude tam, kde nechceme, aby dveřní křídlo zasahovalo do prostoru. Právě do užších chodeb se ideálně hodí.

Posuvné dveřePosuvné dveře

Pokud z předsíně vede vícero dveří například do komory, do koupelny a podobně, pak zde můžete umístit posuvné interiérové dveře. Pokud navíc není požadavek na zcela intimní prostředí (například při vchodu do obývacího pokoje, nikoliv do koupelny či WC), můžete zvolit celoskleněné dveře! Skleněné komponenty v interiéru mají také tu schopnost opticky zvětšit místnost. Sklo bude propouštět přirozené světlo, což je v místnosti bez okna žádoucí.

Měřte, měřte a znovu měřte

Co udělat jako první, než koupíte nábytek do předsíně? Samozřejmě je nutné si daný prostor, který máte k dispozici, změřit! Pečlivě měřte každý centimetr a počítejte se vším, co může nastat. Uvažujte tak, aby se v předsíni dalo hnout. Aby šly otevřít všechny dveře. Aby nedocházelo k nějakým odchylkám a nesrovnalostem… Je opravdu důležité, aby vše perfektně lícovalo!

Pokud pak na trhu nenajdete přímo rozměry nábytku, které do předsíně požadujete, pak si můžete nechat sestavit nějaké kousky přímo na míru vašim prostorovým možnostem. Pro každou místnost existuje efektivní řešení!

Kupte si předsíňovou sestavu a ušetřete si práci

Necítíte se na velké vymýšlení a ladění jednotlivých kousků nábytku?** Pořiďte si vyhotovené předsíňové sestavy. U takové sestavy je samozřejmě důležité, aby svými rozměry zapadla do vaší předsíně. Vše si tedy pečlivě přeměřte! Dále už je to velmi jednoduché! Vyberte si takovou sestavu, která se vám nejvíce zalíbí! Výběr je opravdu bohatý, dnes si již přijde na své každý. Výrobci vědí, jak takové sety sestavovat, aby to bylo praktické, ale také estetické. **Povětšinou mívají právě světlejší barvy nebo kombinace materiálů, tak aby místnosti opticky nezmenšovaly, a navíc vypadaly stylově!

Konkrétní podoba sestav se liší. Některé obsahují více kusů nábytku, jiné méně. Některé nabízí dokoupení ještě dalších doplňků. Existují sestavy velmi minimalistické, jiné jsou robustnější. Tak či tak, na své si přijde i ten nejnáročnější zákazník!

Předsíň na míruPředsíň na míru

Sestavte si vlastní předsíňovou stěnu

Nevybrali jste si z nabídky předsíňových sestav? Nevadí, vytvořte si svou vlastní. Při výběru jednotlivých kusů nábytku do jedné místnosti vždy doporučujeme nakupovat pouze od jednoho výrobce! Od různých výrobců se liší i stejně nazvané dekory. Mohou se objevovat drobné odchylky, jako třeba barevný podtón nebo třeba úchytky na nábytku. Chcete, aby místnost byla sladěná? Aby vše perfektně lícovalo? Pak si na to dejte pozor.

1. Velké šatní skříně

Co by taková předsíňová stěna měla obsahovat? V první řadě je to alespoň jedna velká skříň, kam se dají pověsit různé bundy, kabáty, mikiny a podobně. Měla by mít také několik polic, kde umístíte například papuče, čepice, rukavice a další drobnosti. Taková skříň na sobě může mít zavěšeno právě velké zrcadlo. Velikost skříně se odvíjí od velikosti plochy, kterou máte k dispozici.

2. Věšáky

Dále jsou důležité věšáky a stojany na oblečení, na které budete dávat bundy a další svršky, které nosíte nejčastěji a chcete je mít ihned po ruce. Takové věšáky mohou být buď na liště nebo můžete koupit několik samostatných věšáků a ty různě rozmístit, jak potřebujete. U tohoto produktu je důležité sledovat kvalitu a nosnost! Nechceme, aby se po prvním zavěšení těžké bundy, zlomily!

Pokud budete volit kovové věšáky, pak se nejprve zamyslete, jaký kov budete mít v předsíni zastoupený. Kovové doplňky by spolu měly ladit pro sjednocený vzhled. Podívejte se na kliky, úchytky a další drobnosti. Vybrat můžete klasickou šedou (stříbrnou), zlatou, zajímavější růžové zlato (či měď) nebo také matnou černou, která vypadá velmi luxusně!

Další možností je pak stojací věšák, který je nám všem známý spíše z komerčních prostor, úřadů, u doktorů a podobně. Pokud v interiéru máte volný roh, kam by perfektně zapadl, můžete pořídit i právě takový věšák na kabáty. Při výběru můžete být i více nápaditý a zvolit například němého sluhu, dekorativní žebřík a další designové kousky.

3. Botník – uzavřený vs. otevřený

Pod věšáky pak patří samozřejmě botník. Mnoho rodin volí botníky do předsíně dva. Jeden uzavíratelný na boty, které se tolik často nenosí. Boty jsou schované a prostor vypadá uklizeněji. Další botník pak volí ten otevřený, kam dávají boty, které nosí dennodenně. Po procházce na tomto místě mohou boty větrat, a tudíž nedochází k nežádoucímu zápachu, jako je tomu v uzavřeném botníku.

Skvělým kompromisem je volba botníku, který má určitou část otevřenou a určitou část zavřenou. Pro menší předsíně existují speciální výklopné botníky, které jsou tenké, nezaberou mnoho prostoru, ale boty do něj bez problému uložíte! To je skvělá vychytávka.

ŠatnaŠatna

Pří výběru myslete také na vysoké kozačky a další vyšší boty, aby se vám do poličky vlezly. Sledujte rozměry a nosnost polic. Dále je rozhodující samozřejmě materiál. Pokud se jedná o kov, je nutné, aby to byla nerezová varianta. Mnoho botníků má police složené z několika tyčí, tudíž dochází k tomu, že nečistoty z bot na vrchní polici padají na boty ze spodní police. To je nevýhoda, s kterou je potřeba počítat.

4. Lavice a stoličky

Samozřejmě někteří lidé potřebují při obouvání bot sedět. Nejen staří a malé děti tento komfort ocení! Pořiďte si lavice a stoličky do předsíně, které vám usnadní obouvání! Můžete se v pohodlí posadit, využít lžíci a je to!

Mnohé botníky nebo menší skříně navíc mají přímo zakomponované místo na sezení s čalouněním. U takového typu produktu sledujte zejména nosnost. Nechcete, aby se pod prvním sedícím botník propadl. Dále je to pak materiál čalounění. Ideálně se v tomto případě jeví (eko) kůže, kterou lze snadno očistit, těší se dlouhé životnosti a udělá velkou parádu. Můžete zvolit například béžovou barvu, která vypadá velmi pěkně.

Vychytávky do předsíně, které oceníte

Do předsíně doporučujeme nainstalovat co nejvíce polic. Poličky využijete na odkládání nejrůznějších věcí. Na poličky si tak můžete dát například dekorační misku či tácek, na který budete dávat klíče a další drobnosti. Na tyto vychytávky se skvělé hodí eshop Signal nábytek.

Dále můžete vybírat z velkého množství věšáků na klíče. Věšáky a skříňky na klíče jsou skvělou možností, jak mít ve věcech řád a pořádek. Navíc mnohé vypadají opravdu stylově!

Další vymožeností do předsíně jsou stojany na deštníky. Vrátili jste se domů, venku pršelo a vy nevíte, kam rychle strčit mokrý deštník a v pohodlí se vysvléct z promočené bundy? Do takového stojanu dáte deštník a jakmile se upravíte, dáte jej sušit. Bez této věcičky se sice obejdete, ale usnadní vám život, pokud si ji pořídíte.

Produkt, který vřele doporučujeme všem, je odkapávač na boty. Zejména v deštivém podzimu a zimě jej využijete. Pokud se vrátíte v promočených botách, gumácích nebo sněhulích, odložíte je na odkapávač, kde mohou v pohodlí uschnout, aniž by udělaly nepořádek všude okolo a vy jste měli mokrou zem. Poté už jen odkapávač umyjete a je to!

Máte rádi organizovanost? Do předsíně si můžete pořídit praktickou nástěnku. Na nástěnku si tak můžete umístit například nákupní seznam, školní rozvrh hodin dětí, směny, důležité kontakty a telefonní čísla a další poznámky, které je dobré mít takto na očích. Nástěnka může být klasická korková, magnetická bílá nebo také retro černá magnetická, na kterou lze psát křídou. Možností je opravdu spousta!

A posledním krokem při zařizování předsíně je pak dekorování. Příliš mnoho dekorací se do předsíně nevejde. Přece jen se jedná o malý prostor, kde šetříme každé užitné místečko. Nicméně důležité je, aby se vám zde žilo dobře. Vybavte si interiér dle vlastního vkusu! Udělejte si domov takový, abyste se zde cítili dobře.

Stěny můžete ozdobit rámečky s fotografiemi, různými obrázky nebo můžete využít také samolepky na zeď. Je to efektní způsob, jak minimalisticky vydekorovat interiér. Na výběr máte opravdu hodně druhů samolepek. Aplikace je jednoduchá a rychlá. Zvládne to každý.

Pokud vám pak na policích zbylo nějaké to místo na dekorace, můžete zde umístit například věrohodně vypadající umělé květiny, které nepotřebují přirozené světlo, ale pěkně vypadají. Dveře můžete i zevnitř ozdobit například tematickým věncem nebo i jinou závěsnou dekorací.

Ve fantazii se meze nekladou. Obklopujte se věcmi, které máte rádi.

Článek Jak zařídit praktickou a pěknou předsíň byl publikován 3. května 2021 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...