Praha začne lidem v nouzi pronajímat soukromé byty. Majitelům garantuje příjem a zaručí se za nájemce

Pražský magistrát spustí prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) Městskou nájemní agenturu, která bude lidem v bytové nouzi pronajímat za výhodné ceny byty vlastněné soukromníky. Ti tím získají garantovaný příjem od města, které také bude řešit všechny případné potíže s nájemníky. O zkušebním provozu agentury v pondělí rozhodli radní.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Developerský projekt v holešovickém přístavu

Centrum sociálních služeb Praha nejprve osloví vlastníky ve dvou vlnách, každá bude po 25 bytech | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Agentura má fungovat tak, že město vyjedná s majiteli bytu jejich pronájem a poté do nich umístí například seniory, rodiny s dětmi, samoživitele nebo mladé dospělé, kteří opustí ústavní péči.

Majitelům bude garantován příjem bez ohledu na to, jestli bude byt obsazen nebo jestli budou nájemníci řádně platit nájemné – případné pohledávky půjdou za městem.

‚Zmrazení nájmů je historie.‘ Německý ústavní soud zrušil zákon, který měl v Berlíně zlevnit bydlení

Číst článek

Město se vlastníkovi také zaručí za úhrady případných vzniklých škod, agentura bude pojištěná. „Jde o koncept, který je v Česku v této podobě nevídaný, ale funguje v různých městech v Evropě,“ řekl radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Důvodem ke zřízení agentury je nedostatek městských bytů. „Hlavní město Praha je například u osob v sociální tísni schopné vyhovět pouze 12 procentům žadatelů, přičemž v bytové nouzi jsou však všichni z nich,“ píše se ve schváleném materiálu.

Pořadník magistrátem schválených žadatelů o městský byt nyní podle dokumentu čítá téměř 400 domácností a dalších asi 400 žádostí čeká na doplnění. Město navíc počítá s nárůstem žádostí v důsledku pandemie koronaviru.

Prvních 50 bytů

Nová agentura má v první fázi na trhu sehnat 50 bytů. Ve zkušebním provozu se podle schváleného materiálu počítá s platbou majitelům ve výši 220 korun za metr čtvereční v 35 bytech a 150 korun za metr čtvereční v 15 bytech. Průměrný tržní nájem je nyní podle aktuální studie firmy Deloitte 287 korun za metr čtvereční za měsíc.

Zábranský k tomu řekl, že zájem ze strany majitelů bytů se teprve uvidí, ale že město očekává ochotu snížit požadavky na cenu výměnou za garanci příjmu a přesun všech starostí kolem pronájmu na město.

Zároveň podle něj magistrát očekává, že nepůjde o byty úplně v centru. Radní dodal, že město dá do konce roku Centru na provoz agentury asi pět milionů korun.

Schválený dokument se odkazuje na průzkum mezi majiteli bytů, podle kterého bylo o poskytnutí bytu městu za garantovanou platbu ochotno jednat 40 procent oslovených vlastníků, ti však vlastnili jen deset až 15 procent z celkového počtu bytů.

Majitelé by podle analýzy preferovali tržní nájemné, složení kauce ve výši dvou nájmů a nájemní vztah na rok a déle.

Řešení bytové krize

Centrum sociálních služeb Praha nejprve osloví vlastníky ve dvou vlnách, každá bude po 25 bytech. Začít by se podle Zábranského mělo v červnu, nyní se ještě dodělávají webové stránky agentury.

Objem úvěrů na bydlení byl v březnu oproti loňsku dvojnásobný. Dosáhl 32,7 miliardy korun

Číst článek

Později se budou byty shánět jednotlivě podle potřeby. Zároveň organizace začne s předvýběrem možných nájemníků z řad žadatelů o bydlení a klientů azylových domů, které Centrum provozuje.

„Z této skupiny se rekrutuje skupina asi 100 domácností, pro které je nabídka cenově dostupná a kterým budou byty nasmlouvané nájemní agenturou nabídnuty,“ stojí v dokumentu.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 30 000 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o asi 85 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme