Akciové trhy přijaly Bidenův plán na zvýšení daní s klidem

01_wallst

V minulých dnech panovaly u jisté části investorů obavy z pádu většiny investičních nástrojů kvůli plánu administrativy Joe Bidena na zvýšení daní z kapitálových příjmů pro bohaté Američany. Nyní se však ukazuje, že šlo pravděpodobně o obavy neopodstatněné. Akciové trhy totiž atakují rekordní hodnoty a po jakékoliv panice a výprodeji portfolií není ani vidu, ani slechu. Jak to?

Daně a investice

Bidenova administrativa hodlá zvýšit daně z příjmů realizovaných v podobě kapitálových zisků pro lidi s ročním příjmem přesahujícím milion dolarů. Důvodem je především potřeba zajistit financování restartu post-covidové ekonomiky a plánovaných velkých infrastrukturních projektů.

Tento přístup by měl teoreticky učinit akcie a další investiční nástroje méně přitažlivé, k ničemu takovému ale nedošlo. Podle řady analytiků to ale není až tak překvapivé a ani zpráva o takto významné změně podmínek pro investory nemusí důvěru v trhy ohrozit. Je však třeba, aby bylo splněno několik základních předpokladů.

02_wallst

Foto: Pixabay

Trhy na vlně

Tou nejdůležitější podmínkou pro to, aby trhy nezareagovaly výprodejem, je jejich vlastní víra v to, že důvody, proč vláda k takovému kroku sahá, jsou oprávněné. Ve Spojených státech je tento předpoklad zjevně naplněn. Investoři opravdu věří v hospodářský růst a zvyšující se zisky firem.

Samozřejmě, že krátce po oznámení plánu 22. dubna trhy lehce zakolísaly. Drobné ztráty ale rychle smazaly a pokračovaly v růstu. Na klidu investorů se podílí i fakt, že Demokraté kontrolují Senát jen těsnou většinou a i v Demokratické straně jsou na zvyšování daní různé názory, resp. na míru jeho zvyšování. Je tak velmi pravděpodobné, že zvýšení daní projde v umírněné, nikoliv té nejradikálnější, verzi.

Analytici tak akciím předpovídají další významný růst.

Zdroj informací: https://www.nytimes.com/2021/05/03/business/tax-increase-stock-market.html

Náhledové foto: Pixabay

 

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.