Utukutu – montessori pro děti

 Utukutu – montessori pro děti

Projekt Utukutu jsme oslovili s rozhovorem v roce 2018. Teď po třech letech jsme paní Gabrielu Hrdinu oslovili znova, protože její značka už si získala své povědomí i širokou klientelu mezi rodiči malých dětí.

V současnosti jste známou značkou zaměřenou na montessori, co se změnilo od dob vašich začátků?
Montessori přístupem a pedagogikou jsme velmi inspirováni. Ale nejen tímto přístupem. Mě jako mamince je vlastní budovat v dětech samostatnost, ohleduplnost, citlivost, ale také pohybové dovednosti, čímž získává na sebedůvěře celé tělo. Takže netvrdím, že jsme zaměřeni jen na Montessori, nýbrž na zdravý životní styl, který může být plný pohybu a zábavy.
Naše podnikání od dob v začátku (2014) se velmi změnilo. Vybudovali jsme rodinnou firmu, která je lokální, zajišťujeme si veškeré kroky od prvního nápadu, prototypy, bezpečnostní zkoušky až po prezentaci a prodej. Filosoficky stále zůstáváme u tématu zdravého pohybu nejen pro děti, ale už i pro dospělé. Držíme se jasné myšlenky a plánu. Budovat nadále pohybové pomůcky a hračky, takový zdravý Utukutu pokojíček, možná někdy i byt.

Proč je v současnosti mezi rodiči velký zájem o montessori pomůcky, hračky?
O pohybové a chytré hračky obecně je velký zájem a troufám si tvrdit, že to není jen z důvodu nynější situace. Ale lidé/rodiče obecně začínají o způsobu trávení času dětí a jejich připraveném prostředí více přemýšlet. Navíc nynější doba vyeskalovala právě ten čas strávený u počítačů, tabletů a telefonů. Ochablá tělíčka našich dětí a nás samotných jsou bohužel trápením kdejakého rodiče.
Stejně tak lidé začínají více přemýšlet nad samotných původem hračky, kdo ji vyrobil, za jakých podmínek, a více se rozhodují, komu svoje peníze právě teď dají, koho nákupem podpoří. Montessori je dle mého jen pojem, který se do naší společnosti trochu nešťastně implementoval, ale myslím, že Maria Montessori by z toho úplně šťastná nebyla. Proto toto označení používám velmi obezřetně.

A proč děti mají rády takovéto hračky?
Naše hračky jsou u dětí i rodičů oblíbené pro svou multifunkčnost, protože vlastně rostou s dětmi. Proto, že Utukutu vydrží dlouhá léta a v tom čase jej dítě používá na mnoho způsobů. Ve světě se podobným hračkám říká openended, prostě hračky pro otevřenou fantazii, které nejsou jednoúčelové a na první dobrou z nich nečiší, k jakému jednomu účelu slouží. Takže jednou jsou doplňkem pro vláčkodráhu, jindy skokanským můstkem, jindy loďkou na rozbouřeném moři. A v tom je ta krása.

Který váš produkt je mezi zákazníky nejoblíbenější?
Nedokážu říct úplně nejoblíbenější. Na stejné příčce si stojí Houpací prkno, houpačka Spectra a teď i Climbou žebřík s deskou. Všechny tyto pohybové hračky se dají kombinovat, takže často je zákazníci postupně dokupují, a rozšiřují si tak domácí opičí dráhy a dětská domácí hřiště.

Co plánujete nového?
Plánů a rozkreslených projektů máme hodně. Stále se nesou v duchu zdravého pohybu. Ale ráda bych rozšířila nabídku i o menší pomůcky a hračky, které by dětem rozvíjely při používání i jemnou motoriku. Takže plány máme na všech frontách v běhu. Jen doladit prototyp do funkční, bezpečné a navíc designové hračky trvá.
Minulý rok jsme přinesli řadu Climbou, která letos má čas právě na pečlivé představování lidem. Což se daří. Stejně tak stále představujeme KidHelper učící věž, která je ale rostoucí a navíc velmi vzdušná a nejen v kuchyních vypadá překrásně.
Takže nová Utukutu plánujeme až ke konci tohoto roku. Ale je se na co těšit 🙂

Foto: archiv Utukutu

Related post

MámNapad.cz