close
green-salad-1498632_640

Máte už první úrodu rané zeleniny ze skleníku nebo z pařeniště? Pokud ne, nevadí, velmi rychle začne růst také na záhonech, chce to jen pár teplejších dní. Raná zelenina je v našem jídelníčku velmi důležitá, a to především zelená zelenina, tedy různé druhy salátů, špenát a další. Představují pro nás totiž významný zdroj vitamínů a minerálů, které na začátku jara nutně potřebujeme doplnit.

Mezi ranou zeleninu řadíme hlávkový salát, ředkvičky, kedlubny, špenát, kopr, lahůdkovou cibulku, ale i kořenovou zeleninu (především karotku), hrášek a rané fazolky. Jestli jste v únoru a v březnu nezaháleli, první úroda už by měla být co nevidět.

Pěstování rané zeleniny je jednoduché

I na obyčejném záhonu můžete už brzy v předjaří vysévat například karotku, která klíčí už při 3 °C. Všechna raná zelenina chce po svém pěstiteli jen čistý záhon zbavený plevele, dostatek vláhy a vzduch. Ve foliovníku může během slunečných dní vystoupat teplota ke 30 stupňům, v tu dobu je nutné větrat. Pokud navíc natáhnete na záhon černou folii, ušetříte si práci s pletím záhonu a zadržíte teplo v půdě. 

Saláty z jarní zeleniny jsou plné vitamínů a minerálů

První jarní výpěstky by se měly objevit na stole v syrovém stavu. Jsou plné síly země a energie ze sluníčka, bylo by škoda ji udusit pod pokličkou. Vždyť není nic lepšího, než se zakousnout do první letošní ředkvičky, či vytáhnout ze země první naťovou cibulku a nasekat ji do salátu, do tvarohové pomazánky nebo jen tak na vařené brambory. Právě saláty jsou z rané zeleniny to pravé. A nemusíte vytvářet nic komplikovaného, stačí roztrhat listy salátu, přidat nakrájené ředkvičky a lahůdkovou cibulku, přidat trošku soli, olej a pár kapek octa nebo citronové šťávy. Pokud chcete salát jako hlavní jídlo, přidejte vařené vejce, tuňáka z plechovky nebo na nudličky nakrájené grilované kuřecí prso.

Do salátu přidávejte další druhy zeleniny, které postupně dozrávají: kedlubny, karotku, můžete klidně i listový špenát. Je bohatý na minerály, především na hořčík a železo.

Osvědčené kombinace zeleniny na salát

  • Typický jarní salát připravíte z hlávkového salátu, ředkviček a lahůdkové cibulky, stačí jen lehká zálivka.
  • Z rané karotky a raného zelí připravíte rychle salát Coleslaw, známý například z KFC.
  • Výborný a minerály nabitý salát připravíte ze směsi listové zeleniny – hlávkového salátu, rukoly, špenátu a podobně. I této směsi stačí lehká zálivka, můžete ale klidně zkusit i jogurtovou.
  • Do všech jarních salátů přidávejte podle možností čerstvé natě a bylinky. Osvědčí se mladé kopřivy, šťovík, pažitka, řeřicha či kopr.
  • V Čechách jsou oblíbené i jednodruhové saláty se sladkokyselou zálivkou z vody, octa a cukru. Tak se dá připravit hlávkový salát, strouhané kedlubny a později i okurky hadovky. 
  • A určitě nesmíme zapomenout na salát ze strouhané karotky a jablka nebo pomeranče. Tento salát mají velmi rády děti, nepohrdne ale ani leckterý dospělý.

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku