Zdraví

5 chytrých aplikací na hubnutí: pomůžou vám hlídat kalorický příjem i se cvičením

Sbírání kytiček

Bez telefonu a počítače se dnes neobejdeme a máme je prakticky denně při ruce. Využijte těchto přístrojů nejen k práci a zábavě, ale i ke zkvalitnění svého životního stylu, třeba i ke zhubnutí. Léto je tu za chvíli, tak se do toho pusťte!

Začátek hubnutí je většinou nejlehčí – motivace je vysoká, sport vás baví, nový zdravý jídelníček vám prospívá a kila tak jdou rychle dolů. Postupně to ale začíná skřípat a motivace klesá. A právě v této době vám můžou hubnutí usnadnit následující aplikace, které si stáhnete do telefonu či počítače. Které můžeme doporučit? 

Kalorické tabulky 

Tahle aplikace patří v České republice k nejpoužívanějším, lidé díky ní zhubli celkem už 650 tun tuku. Její používání je skvělým způsobem, jak zjistit, kolik kalorií a makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů) za den přijmete. Pokud chcete zhubnout, musíte být totiž v kalorickém deficitu. Aplikace se používá velice jednoduše a funguje na principu zapisování jídel a fyzických aktivit. Stáhnete si ji do svého mobilního telefonu, počítače nebo tabletu a potom už jen poctivě zaznamenáváte potraviny, které jste v průběhu dne spořádali, a zároveň vyplňujete i jakékoli fyzické aktivity, ať už je to sport nebo třeba „jenom“ domácí práce. Díky tomuto přehledu si budete moci rozvrhnout denní energetický příjem i výdej tak, abyste nehladověli, ale efektivně a hlavně zdravě hubli. 

Používání kalorických tabulek nezabere příliš času a jejich používání se vyplatí. Naučí vás, kolik množství je pro vás ideální jíst. Dost možná budete překvapení, jak málo nebo moc jíte. K tomu vás taky naučí, kterým potravinám se pro jejich vysokou kalorickou hodnotu raději vyhýbat a čeho si můžete dopřát víc.

Výhoda je, že je tato aplikace v češtině, a navíc zdarma. Na Facebooku se také můžete připojit k uzavřené skupině, která uživatele této aplikace sdružuje a její členové si mohou vyměňovat své zkušenosti a postřehy. Aplikace funguje již několik let a průběžně dochází k jejím aktualizacím a nejrůznějším vylepšením. „Jednou z novinek jsou například jídelníčky úspěšných lidí, tedy detailní a velmi inspirativní jídelníčky těch, kterým se podařilo výrazně upravit svou hmotnost,“ říká zakladatel projektu Tomáš Pětivoký. 

Nike Training Club 

Aplikace NTC, neboli Nike Training Club, je takový váš osobní kapesní trenér. Najdete zde velké množství připravených tréninků, které jsou ideální zejména pro domácí cvičení. Volíte si, jestli chcete cvičit s pomůckami, nebo bez. Můžete si taky sami zvolit, na co mají být tréninky zaměřené a v čem se chcete zlepšit. Vybíráte si tak ze silových tréninků, cvičení na vytrvalost a kondici, mobilitu nebo třeba jógu. Lekce jsou taky rozdělené podle intenzity a fyzické zdatnosti, takže se nemusíte bát, že byste je nezvládali. Nevýhoda je, že aplikace je pouze v angličtině. Ale nemusíte se bát, je velmi dobře graficky zpracována a budete jí rozumět, i když angličtinu neovládáte. 

Lose It! 

Tato aplikace vám spočítá kalorie a nutriční hodnoty toho, co sníte. Sleduje také vaše fyzické aktivity a průběžně vám poradí, kolik toho můžete ještě sníst. Po stažení vyplníte věk, výšku a váhu a také uvedete, kolik kilo chcete zhubnout. V případě, že do hubnoucího procesu jdete s nějakým parťákem, můžete se navzájem hlídat a povzbuzovat. Součástí aplikace je funkce „My day“, která přináší přehled, kolik kalorií jste spálili cvičením a kolik můžete ještě spotřebovat. Velkým pozitivem je, že aplikace se snadno ovládá a je velmi jednoduchá a přehledná. 

Seven minute workout 

Vaším problémem se cvičením je to, že nemáte čas? Pak je tato aplikace přesně pro vás. Najdete zde totiž intenzivní tréninky, které procvičí celé vaše tělo a to vše za pouhých sedm minut. Pokud to pro vás bude málo, není nic jednoduššího než si to celé zopakovat. 

Drinking regime 

Ke zdravému životnímu stylu a hubnutí patří taky dostatečný příjem vody. Ne nadarmo se totiž říká, že hlad je převlečená žízeň. Ideální je pro naše tělo to, když pijeme málo a často. Ideální pitný režim je prý co půl hodinu. Aplikace po zadání základních údajů vypočítá, kolik vody byste denně měli přijmout, a pomáhá vám měřit, kolik už máte za den vypito (a kolik vám tak zbývá). Navíc si v ní můžete nastavit i upomínky, které vám pití vody připomenou. Aplikace je pouze v angličtině, ale určitě se v ní vyznáte, i když anglicky nemluvíte.

Připravila: Eva Šarfová
Zdroje: Kalorické tabulky, Nike, Lose it, Seven minute workout, Drinking regime
Foto: Kalorické tabulky

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků