Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Helen McCrory

    V roli Dwan Ellison v seriálu Přes mrtvoly (Roadkill, Episode 1, říjen 2020). Foto Robert Viglasky

    Helen McCrory

    17. 8. 1968 Londýn, Velká Británie – 16. 4. 2021 Londýn, Velká Británie

    Britská herečka známá z prestižních londýnských scén (čeští diváci ji mohli v rámci přenosů National Theatre Live  – Medea, The Last of  the Hausmans, Deep Blue Sea) a z řady sreiálů a filmů, nejvíce z pětidílné série o Harrym Potterovi, kde ztvárnila postavu Narcissy Malfoyové.

    Narodila se v londýnském Paddingtonu fyzioterapeutce velšského původu a diplomatovi z Glasgow (vzali se teprve v roce 1974, tedy šest let po narození Helen). Byla nejstarší ze tří dětí. V dětství společně s otcem hodně cestovala, základní školní docházku absolvovala v Queenswood School v Hertfordshire, rok strávila s rodiči v Itálii.

    Poté, co se vrátila do Anglie, se na popud svého učitele dramatické výchovy rozhodla studovat herectví v londýnském Drama Centre. I když první pokus nevyšel (rok strávila jako au pair ve Francii), nedala se odradit. Další vývoj potvrdil její talent. Zazářila už v roce 1990 ve svém profesionálním divadelním debutu jako Gwendolina v inscenaci Wildovy komedie Jak je důležité míti Filipa v Harrogate Theatre. Poté hrála v Riversides Studios čarodějnici v Macbethovi, v londýnském Národním divadle Jacintu v Donnelanově režii ve Fuente Ovejuna a Rose Trelawny ve hře Trelawny of the Wells – v obou rolích na sebe upozornila a získala mj. cenu za nejslibnější herečku v Shakespeare Globe Awards. V následujících letech se objevila na scénách mnoha prestižních londýnských divadel: Royal Exchange Theatre, Barbican Theatre, Shakespeare´s Globe (zde hrála Lady Macbeth, Almeida a Donmar). V posledních letech se objevovala především na scénách National Theatre.

    Během své kariéry interpretovala významné postavy klasického repertoáru, od Shakespeara přes Ibsena po Čechova. Mezi její oceňované role patří Jelena ve Strýčkovi Váňovi – Cena Evening Standard pro nejlepší herečku) nebo Nina v Rackovi. Na Cenu Laurence Oliviera byla nominována za roli Rosalindy v Jak se vám líbí a diváky i kritiku nadchla také svou interpretací Olivie ve Večeru tříkrálovém. Za zaznamenání stojí i její intepretace Rebeky Westové z Rosmersholmu v Almeida Theatre.

    V roce 2016  se představila mezinárodnímu publiku prostřednictvím NTLive jako Hester Collyer v komorní hře Deep Blue Sea.

    Za své herectví byla mnohokrát nominována na ocenění „herečka roku“. První cenu za herectví si odnesla už v roce 1991 za roli Nevěsty v Krvavé svatbě v Manchesterském divadle, poslední v roce 2014 za Medeu v NT.

    Během svého života natočila i desítky filmů a seriálů. V roce 1994 se poprvé objevila ve filmu Interview s upírem. Mezi její nejznámější role patří Cherie Blairová ve filmu Královna (poté hrála stejnou postavu v TV-filmu Zvláštní vztahy), Narcissa Malfoyová v posledních třech velkofilmech o Harry Potterovi, Mama Jeane ve Scorseseho snímku Hugo a jeho velký objev, Clair Dowar v bondovce Skyfall nebo Polly Gray v seriálu Gangy z Birminghamu.

    Společně se svým manželem Damianem Lewisem, kterého si vzala v roce 2007, měla dceru Manon a syna Gullivera. S manželem se aktivně podíleli na mnoha charitativních akcích. Byli patrony Nadace Scene & Heard, která angažovala herce-dobrovolníky na práci s literárně nadanými dětmi ze severního Londýna. V loňském roce vybrali v covidové charitativní sbírce milion liber na podporu akce Feed NHS, v níž řetězec prestižní restaurace Leon posílal jídlo potřebným. Nevěnovala se pouze herectví, ale byla také básnířkou.

    Za svou společenskou i uměleckou činnost získala v roce 2017 Řád britského impéria za zásluhy (OBE).

    Zemřela na rakovinu. Se zlomeným srdcem vám oznamuji, že po hrdinském boji s rakovinou zemřela krásná a silná žena Helen McCrory,“napsal na Twitteru její manžel Damian Lewis.

    /Pro i-DN připravila jas, zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 3. května 2021

    Komentáře k článku: Zemřela Helen McCrory

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,