4/5
TED Countdown v Česku nabídne inovativní řešení klimatické krize

TED Countdown v Česku nabídne inovativní řešení klimatické krize

4. května 2021 v 00.00, Stavba a rekonstrukce

Sponzorované odkazy

V Praze se uskuteční první české vydání nové celosvětové iniciativy Counttown, která má pomoci zviditelnit a akcelerovat inovativní řešení klimatické krize. Akce zastřešená platformou TED se odehraje v prostorách Veletržního paláce a v online přenosu 15. a 16. května 2021. Své myšlenky zde přednesou téměř tři desítky předních českých odborníků z oblastí energetiky, dopravy, inovace materiálů, potravin, zemědělství a ochrany přírody.

Cílem české odnože, která dostala jméno TEDxNárodní, je zviditelnit inovativní řešení, dát prostor novým nápadům a inspirovat k jejich implementaci v kontextu České republiky. Akce chce komunikovat pozitivní myšlenky a vyhnout se hrozbám a katastrofickým scénářům.

Co je TED Countdown?

TED Countdown je novým projektem platformy TED zaměřeným na témata spojená s omezením dopadů klimatických změn. Byl zahájen v říjnu 2020 celosvětovou online konferencí, během níž promluvila řada osobností jako: Ursula Von der Leyen, Christiana Figueres, Princ William, nebo Papež František. Navazující akce probíhají ve více než 440 městech a komunitách celého světa.

Vystupují na nich přední světoví odborníci z oborů jako je obnovitelná energetika, nové materiály, cirkulární ekonomika, bezemisní doprava, ochrana a udržitelnost životního prostředí. Diskutují s nimi vědci, investoři, urbanisté, umělci, zástupci státní i lokálních samospráv. Propojená síť odborníků a aktivistů z různých odvětví, která má ze série konferencí vzejít, má připravit témata a nástiny jejich řešení pro nadcházející podzimní summit OSN o změnách klimatu COP26.

Za organizací české verze s názvem** TEDxNárodní** stojí Matěj Prokop. Podnikatel, konzultant a aktivista, který se skrze zkušenosti z dlouholetého cestování a světové gastronomie dostal k problematice potravinových řetězců, jejich dopadům na životní prostředí, zemědělství a změnám klimatu. Impulsem podle jeho slov byl nedostatek prostoru, který se tématu klimatické změny v Česku věnuje.

Matěj Prokop

„Vnímám, že u nás v Čechách tak trochu chybí nějaká důvěryhodná mezioborová platforma pro podporu opatření v oblasti klimatu,“ říká. „Máme tu sice široké spektrum expertů věnujících se důležitým tématům, ale mezi vědeckou a akademickou obcí a veřejností mnohdy zeje komunikační propast. Přitom často odborníkům jenom není dán prostor se ke svému oboru nějakou pro lidi vstřebatelnou formou vyjádřit.“

Christiana Fiqueres – mluvčí TED Countdown

Dva dny, pět oblastí, tři desítky odborníků

V rámci TEDxNárodní budou odborníci z různých odvětví společně hledat možná řešení často komplexních problémů změn klimatu v českém prostředí. Program zacílený na pět hlavních témat: energetiku, dopravu, materiály, potraviny a ochranu přírody, bude rozdělen do dvou dnů. První den bude probíhat formou klasických TED prezentací rozdělených do pěti panelů. Vystoupí na nich téměř tři desítky českých odborníků z oblastí od využití vodíkových technologií až po výzkum materiálů budoucnosti.

princ William

Mezi řečníky budou například

  • Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, odborník na obnovitelné zdroje a energetickou soběstačnost.
  • Eliška Knotková, designérka pracující s novými materiály umožňujícími environmentální udržitelnost.
  • Ondráš Přibyla, specialista na komunikaci, který bude hovořit o způsobu sdílení informací a příběhů o klimatické změně, rozdílech mezi narativní a fyzickou realitou a povede také workshop „Za oponu emisního účetnictví”.
  • Jaromír Bláha, expert na ochranu lesních ekosystémů a divoké přírody působící v Hnutí Duha.
  • Petr Rokůsek, byznysmen, vizionář v oblasti udržitelné ekonomiky a moderní energetiky a zakladatel společnosti Nano Energies.
  • Barbora Chmelová, expertka v oblasti tropického zemědělství, rozvoje venkovských komunit a udržitelnosti v kontextu klimatické a environmentál­ní změny.

papež František

Druhý den budou přednášky doplněny workshopy, více interaktivními panelovými diskuzemi a networkingem, na kterých se budou podílet vědci, podnikatelé, investoři, zástupci občanských iniciativ, univerzit, neziskových organizací i orgánů veřejné správy.

Kvalitně a profesionálně

TEDxNárodní počítá s vysokou kvalitou online přenosu a zapojením posluchačů. „Vlastní streamovací studio s několika kamerami a moderátorem nám umožní vytvořit pro diváky, kteří budou sledovat přednášky z domova, plnohodnotný zážitek. Každý navíc dostane možnost položit řečníkům svůj dotaz online,” vysvětluje Matěj Prokop.

Ursula von der Leyen

Žádní strašáci

TEDxNárodní si spolu se všemi světovými projekty TED Countdown dává za cíl zviditelnit inovativní řešení, dát prostor nápadům a inspirovat k akci na lokální úrovni. Čím naopak nechce být, je přehlídka hrozeb a katastrofických scénářů. Jak říká Matěj Prokop: „Chceme komunikovat hlavně pozitivní myšlenky, reálná řešení a vize. Žádné strašáky, žádné poukazování na to‚ co nefunguje a co se ‘nějak‘ musí změnit.“ Hlavním cílem TEDxNárodní je dát institucím, zákonodárcům, zástupcům veřejné správy, firmám, občanským iniciativám i jednotlivým občanům návod, jak se na nízkoemisní udržitelné budoucnosti podílet.

TEDxNárodní

  • 15. a 16. května 2021
  • Národní galerie – Veletržní palác, Velká dvorana a Korzo
  • Vstupenky je možné zakoupit na platformě GoOut.net
  • Limitované vstupné do Veletržního paláce činí 1 890 Kč
  • Vstupné na online přenos 599 Kč

Další informace

Zdroj foto: TEDxNárodní

Sponzorované odkazy:

Reality Magazín

Reality Magazín

Reality Magazín je nově vzniklý projekt, který si klade za cíl mapovat český, slovenský a částečně také zahraniční trh s realitami. Sloganem našeho realitního magazínu je příznačné trojslovní spojení „domy, byty, reality“. Tyto tři slova přesně vystihují obsahovou náplň Reality Magazínu.

Chceme naše čtenáře informovat o nově vystavěných domech a bytech v celé ČR, o architektonic­kých zajímavostech současnosti i těch z dob již minulých. Zaměříme se také na profily českých realitních kanceláří a budeme pro naše čtenáře sledovat novinky v oblasti výstavby, revitalizací, zateplování a jiných.

Pevně věříme, že náš Reality Magazín vám pomůže se zorientovat na trhu s nemovitostmi, pomůže vám vybrat si tu správnou realitní kancelář a třeba vám dopomůže i k lepšímu bydlení.

Doporučujeme

Home nábytek nabízí kvalitní rohové sedací soupravy do každé domácnosti.

Hledáte nové bydlení či byt na investici? Prohlédněte si novostavby v celé ČR a vybírejte z široké nabídky bytů, domů a pozemků na prodej.

Barové židle za skvělou cenu najdete na e-shopu Hawaj.cz

Je libo 2+kk, 3+kk nebo i větší a nové byty Praha? Určitě si vyberete!

Ikdyž se již v poslední době reality Praha tolik nestaví, stále je bydlení v nich velmi výhodné.

domy, byty, reality