Sestra Ratchedová z Přeletu nad kukaččím hnízdem: Louise Fletcherová je dnes sympatická starší dáma

Herečka Louise Fletcherová
Herečka Louise Fletcherová
Foto: Profimedia.cz
Eliška Reiglová | Redaktorka
[email protected]
Publikováno: 4. 5. 2021

V roce 1975 měl premiéru dnes již legendární snímek Miloše Formana nesoucí název Přelet nad kukaččím hnízdem. Velmi výraznou roli v něm ztvárnila herečka Louise Fletcherová (86), která dokonale zahrála autoritářskou sestru Ratchedovou a za svůj výkon získala celou řadu ocenění včetně Oscara. Dnes už je Louise v důchodu a hraje od roku 2010 jen příležitostně. Prošla proměnou ve starší sympatickou dámu.

Film Přelet nad kukaččím hnízdem režiséra Miloše Formana získal všech 5 hlavních cen Oscar v roce 1975 a dnes je již kultovní. Sestru Ratchedovou dokázala herečka Louise Fletcherová zahrát tak, že ji mnozí diváci z duše nenáviděli a stvořila legendu mezi fiktivními zápornými postavami.

Louise je dnes už 86 let a zlou sestru Mildred Ratchedovou by v ní jen málokdo poznal. Konec konců, před lety ji v ní neviděl ani samotný Miloš Forman. "Tu roli mohla získat Jane Fondová nebo Angela Lansburyová, ale velké herečky ji odmítaly. Já jsem se na ni neustále hlásila a Forman mi řekl, ať jdu domů a zapomenu na to, že nemám šanci," zavzpomínala Fletcherová pro deník Independent.

Tehdy čtyřicetiletá herečka si nedala říct a konkurz zkusila znovu. Poté se jí ozval agent s tím, že má přijít na zkoušku v kostýmech. Roli díky své urputnosti a nezájmu slavnějších kolegyň skutečně získala. "Jack Nicholson dostal obrovské peníze, my ostatní jsme pracovali za průměrně, nebo něco lehce přes něj," řekla Louise k platu.

Herci byli ubytováni v jednom hotelovém komplexu a po nocích pořádali večírky, Louise se jich ale neúčastnila. "Těžko se odolávalo svodu jít s ostatními na večeři nebo drink. Věděla jsem ale, že kvůli své roli se s nimi nemohu přátelit. Pak jsem si dokonce vymyslela, že mě pronásleduje neznámý muž, pronajali mi proto apartmán daleko od ostatních. Ta izolace mi pomohla zahrát Ratchedovou tak, jak ji režisér viděl. Jako zlou ženu, která neví, že je zlá," popsala natáčení Fletcherová.

Dodnes je Přelet nad kukaččím hnízdem nejzářnějším bodem její kariéry. "Pamatuji si na potlesk vestoje, na to, jak nám lidé mávali a volali naše jména, chválili nás. Naprosto mě to ohromilo," dodala Louise Fletcherová, která je dnes už v důchodu a hraje jen příležitostně. V posledním filmu si zahrála v roce 2013 a od té doby čeká na nabídku tak výjimečnou, kvůli které si před kameru stoupne znovu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.