Informace výrobců

Ohřívač vody TO získal ocenění za design BIG SEE Product Design Awards 2021

Společnost DZ Dražice, největší český výrobce ohřívačů vody a akumulačních nádrží, získala ocenění BIG SEE Product Design Awards 2021 za design elektrických ohřívačů vody TO 5.1 a TO 10.1. Tato zařízení, která uspěla v široké konkurenci produktů z celkem 21 zemí střední a jihovýchodní Evropy, byla dále nominovaná i do užší kategorie soutěže Grand Prix. Moderní design bojleru určeného pro malé prostory navrhl renomovaný český designér Zdeněk Veverka.

Porota soutěže hodnotila jednotlivé produkty nejen podle jejich estetických vlastností a míry kreativity, ale zohlednila také jejich vliv na životní prostředí a možnosti uplatnění na zahraničních trzích. I proto, že úsporné ohřívače vody TO 5.1 a TO 10.1 v energetické třídě A tato kritéria bohatě naplňují, se jim podařilo ocenění získat. Vedle moderního designu totiž disponují i několika prvky, jejichž kombinace výrazně zvyšuje jejich životnost a zaručuje rychlý ohřev vody a nízké tepelné ztráty. Jedná se především o ocelovou nádobu ze silného plechu opatřenou kvalitním smaltem, polyuretanovou izolační pěnu s nadouvadly 4. generace, hořčíkovou ochrannou anodu a topné těleso o příkonu 1,5 kW.

„Jsem velmi potěšený oceněním designu ohřívače vody TO. Při jeho navrhování jsem nejprve experimentoval s různými materiály pláště, nakonec jsem se ale rozhodl pro tradiční variantu. Mým cílem bylo vytvořit takové základní tvarové schéma, které by se dalo využít i u dalších modelů ohřívačů vody. Tím by vznikla vizuálně propojená skupina produktů tvořící tvarový set. Jako základ pro další možnou formální modifikaci zde slouží významné prvky, jako jsou tvar a barevnost tmavého ovládacího panelu a stupňovitá linie v čelní části zařízení,“ vysvětluje designér Zdeněk Veverka.

Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice, dodává: „Ocenění designu ohřívače vody TO si velmi vážíme, protože je pro nás důkazem nejen kvality tohoto produktu a jeho rostoucí obliby mezi odbornou a laickou veřejností, ale i jeho vysoké estetické hodnoty. Již v minulosti jsme navíc získali ocenění Obal roku 2020 za nové, zcela recyklovatelné řešení jeho obalu, které jsme vyvinuli společně s dodavatelem Smurtfit Kappa. Nový ekologický obal z vlnité lepenky (zcela bez polystyrenu) s chytrou jednodílnou vložkou chrání produkt, přináší výraznou úsporu nákladů a snižuje emise oxidu uhličitého do ovzduší. Vnitřní proklady zároveň slouží k fixaci příslušenství. Model TO nás utvrdil v tom, že investice do inovací a designu mají rozhodně smysl a pomáhají českým výrobkům oslovit i náročné zahraniční trhy.“

Elektrický ohřívač vody TO (zdroj: DZ Dražice)Elektrický ohřívač vody TO 10.1 (zdroj: DZ Dražice)Elektrický ohřívač vody TO 5.1 (zdroj: DZ Dražice)

podle podkladů společnosti DZ Dražice