Ve Zlíně vzniká Oko, přestavěná moderní budova nabídne obchody a ordinace

  8:52
Šestipatrová stavba v centru Zlína a její přístavba, v níž mnoho let sídlila firma S-projekt, se začala měnit. Přestavba nedaleko polikliniky a vysokoškolských kolejí vyjde na více než 130 milionů korun. Budova se bude nově jmenovat Oko a téměř celá se otevře veřejnosti.

Spodní tři patra budovy obsadí obchody a služby, v dalších budou lékařské ordinace, laboratoře a kanceláře. | foto: Vizualizace: architekt Lubomír Beran

Spodní tři patra obsadí obchody a služby, investor uvažuje na dvou tisících metrech čtverečních o pekárně, oční optice, lékárně, drogerii a podobně.

Další tři patra mají sloužit privátním lékařským ordinacím či zdravotnickým laboratořím, v nejvyšší etáži mají být kanceláře.

„Oko je zkratka pro obchody, kanceláře a ordinace. Chtěli jsme, aby bylo využití budovy multifunkční a pestré, což se nám snad podaří,“ přiblížil Pavel Bezouška, předseda představenstva firmy Obek Servis, která budovu vlastní.

Postavená byla začátkem 60. let minulého století podle návrhu architektů Jiřího Čančíka a Milana Totuška. Šlo o jednu z dominant tehdejšího Gottwaldova, která sloužila řadu let jako sídlo projekčního ústavu Stavoprojekt.

Ten se později přeměnil v S-projekt, jenž budovu před čtyřmi lety prodal společnosti Obek Servis a našel si nové prostory nedaleko těch původních v baťovském areálu.

Za hlavní budovou je menší třípatrový objekt, v jehož přízemí budou komerční služby, v dalších dvou patrně ordinace a služby, v nové prosklené nástavbě vzniknou kanceláře.

Za touto budovou bude dvoupatrové parkoviště pro 28 aut. Stávající hlavní parkoviště před budovami přijme po úpravách padesát vozidel. Proměna menší budovy má být hotová do konce letošního, té hlavní do konce příštího roku.

„Chceme zvýšit dostupnost a kvalitu lékařské péče pro obyvatele Zlína a okolí,“ řekl Bezouška. „Zároveň rozšíříme nabídku obchodů, kaváren, a budou zde k dispozici i reprezentativní kancelářské prostory.“

Budova byla ve velmi špatném stavu a s ohledem na její využití se musela zlepšit i její statika. I proto jsou náklady na přestavbu vyšší.

Vzhledem k tomu, že stojí v památkové zóně, museli s její přestavbou souhlasit i památkáři. Ti lpěli na zachování členění oken a tolerantním barevném řešení fasády, která by se příliš nelišila od sousedních objektů: polikliniky a protějšího domu, v němž také působí lékaři.

Autor: