Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda od 10. května uvolní i další služby, uvedl Havlíček

Karel Havlíček
Karel Havlíček
Foto: Twitter

Vláda od 10. května kromě maloobchodu uvolní i další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, provoz lanovek, střelnice, ale také provoz solárií. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes napsal na twitteru.

Fungovat budou znovu smět také hodinářství, zlatnictví, truhlářství, služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, pobočky budou moci otevřít cestovní kanceláře a agentury. Seznam služeb, kterých se další vlna rozvolnění protiepidemických restrikcí týká, zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na svém webu.

Provoz budou podle Havlíčka smět obnovit také služby, kde je porušována integrita kůže, například tedy tetovací salony. "Rovněž jsme od 10. (května) pustili všechny vleky a lanovky, které byly z důvodu skiareálů uzavřené," řekl Havlíček. Horská střediska mohla mít za uplynulou zimu otevřeno jen devět dní, evidují tak vysoké ztráty. Naděje upínají k letní sezoně, kterou by chtěla zahájit ideálně v polovině května. Ředitel Asociace horských středisek Libor Knot už dříve ČTK řekl, že bez ubytování, nebo alespoň teras restaurací, je spuštěná lanovka jen poloviční úspěch.

Podle Hospodářské komory je důležité, aby vláda dopředu řekla, jaká pravidla mají podnikatelé ve službách dodržovat. Aby to nedopadlo jako u kadeřníků, kdy nejprve zpochybnila testování ve firmách, když rozhodla, že zákazníci musejí mít profesionálně provedený test, aby pak druhý den od tohoto požadavku ustoupila, uvedl mluvčí komory Miroslav Diro. Doplnil, že ale není jasné, proč si už dnes lidé nemohou zajít třeba pro knihu do knihkupectví nebo si jít zasportovat. "Přitom jak sportoviště, tak i knihkupci už mohli otevřít za předem jasně daných protiepidemických podmínek, jako jsou omezené počty zákazníků v provozovně," řekl.

Havlíček už minulý týden řekl, že od následujícího pondělí bude moci otevřít zbytek obchodů, což je podle něj asi čtvrtina maloobchodního trhu.

Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100.000 obyvatel. Příští pondělí by se mělo dostat na balíček číslo tři, který počítá s tím, že za týden bude počet infikovaných pod 100 na 100.000 lidí. Momentálně je v ČR 134 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100.000 obyvatel.

Po nuceném uzavření dnes po více než čtyřech měsících mohly zákazníky znovu přivítat služby spojené s péčí o tělo. Otevřela se kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetické či masážní salony. Provoz dnešním dnem obnovily dále služby péče o zvířata, které byly zavřené od 1. března.

Témata:  Karel Havlíček Koronavirus COVID-19

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy