Po zemských volbách v Bádensku-Württembersku koalice Zelených a CDU zůstává

Zelení a CDU se dohodli na pokračování své koalice ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Sedm týdnů po zemských volbách v Bádensku-Württembersku (psali jsme zde) se Zelení a CDU dohodli na nové verzi svého vládního spojenectví. Ministerský předseda Winfried Kretschmann (Zelení) byl po jednáních spokojen. Ve všech klíčových oblastech bylo dosaženo dohody, informovala veřejnoprávní platforma Südwestrundfunk (SWR).

Jak uvedli Zelení na Twitteru, jednání s CDU o textu koaliční dohody bylo dokončeno a ve středu představí smlouvu, o které budou hlasovat příští sobotu.

CDU v Bádensku-Württembersku bude s největší pravděpodobností nadále vládnout jako juniorský partner Zelených. Vedoucí strany Thomas Strobl je s tím spokojený. Diskuse se Zelenými proběhla ve velmi dobré atmosféře a velmi konstruktivně, uvedl Strobl.

Zelení a CDU se zjevně dohodli na okamžitém programu, kterým mají být zmírněna pandemická opatření pro školy, kulturu a maloobchod v centrech měst.

Podle informací SWR chce vládní koalice prosazovat povinné mýtné pro nákladní automobily na státních a obecních silnicích na spolkové úrovni. Podle německé tiskové agentury je mýtné ospravedlněno skutečností, že nákladní automobily nad 7,5 tuny dlouhodobě způsobují velké škody na silnicích.

Zatím není jasné, kdo povede jednotlivá ministerstva. V Bádensku-Württembersku v současnosti působí deset ministerstev. Pět oddělení řídí Zelení, pět CDU.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.