Cena emisních povolenek v EU je na vrcholu. Překročila rekordní hranici 50 eur

Cena emisních povolenek v Evropské unii během úterka vystoupila na rekord a poprvé přesáhla hranici padesáti eur (v přepočtu 1292 korun) za tunu. Informovala o tom agentura Reuters. K růstu cen přispívá mimo jiné přísnější politika ochrany klimatu a také vysoká poptávka od investorů. Cena se dopoledne zvýšila až o 1,3 procenta a dostala se na 50,05 eura za tunu. To je maximum od roku 2005, kdy EU systém obchodování s povolenkami zavedla.

Krátce před 11:00 SELČ se cena povolenek pohybovala kolem 49,65 eura za tunu, a stále tak proti předchozímu dni vykazovala růst asi o půl procenta. Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší v EU ještě nikdy nebyla vyšší.

Hlavní kontrakt s vypořádáním letos v prosinci jen za duben zdražil o 14,7 procenta a od začátku letošního roku vykazuje nárůst o více než 49 procent. „Je zde mnoho faktorů, které hovoří pro růst cen. Právě proto vidíme ceny na těchto úrovních,“ řekla agentuře Reuters analytička Ingvild Sörhusová ze společnosti Refinitiv.

Mezi hlavními faktory, které podporují růst cen, jsou zejména přísnější cíle omezování skleníkových plynů stanovené v EU. Patří k nim ale i dříve zmíněná zvýšená poptávka po emisních povolenkách od finančních investorů. Ty na trh přilákal vytrvalý růst cen v posledních měsících a také shoda mezi analytiky, že ceny v příštích letech pravděpodobně dál porostou.