InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příchody do útoku Motoru: Ostřílená jména, jihlavský talent i zajímavý osud z Ruska

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Útočné řady Madeta Motoru České Budějovice prošly pro nadcházející sezonu výraznou obměnou. Do nové sezony mohou nastoupit útočné formace až z poloviny v novém složení, protože už nyní přišlo pět nových forvardů, a to ještě nemusí být všechno. Spekuluje se ještě o příchodu jednoho středního útočníka i křídla. Pokud by tyto informace Motor potvrdil a oznámil další posily, budeme naše čtenáře pochopitelně informovat. Nyní je ale prostor představit si zatím pět již potvrzených posil do útoku – podle věku od nejstaršího Lukáše Pecha, Milana Gulaše, Tomáše Hanzla, Jindřicha Abdula a na konec stále ještě juniora Tomáše Chlubnu.

Pro začátek je na místě představit jistě dva nejzkušenější – devětatřicetiletého Lukáše Pecha a pětatřicetiletého navrátilce Milana Gulaše. Několikanásobný nejlepší extraligový hráč by měl být v příští sezoně podle předpokladů kapitánem mužstva. Kor když odešel poslední kapitán Pavel Pýcha do Mladé Boleslavi. Milan Gulaš je v Budějovicích doma, vrací se tam, kde hokejově vyrostl. Z tehdejšího Mountfieldu odešel po produktivní sezony 2011–12. Přes necelý ročník v Plzni to vzal do Ruska a další dvě nekompletní sezony strávil v Metallurgu Magnitogorsk.

Následovaly takřka čtyři roky ve švédském Färjestadu a před sezonou 2017–18 se vrátil do Plzně. Na západě Čech působil čtyři sezony a stal se jednou z hlavních hvězd extraligy. Ve všech čtyřech ročnících bohatě překonal bilanci kanadského bodu na zápas. Nyní jej jako největší posilu oznámily mateřské České Budějovice. A cíle nemá malé, hned na úvodním tréninku na startu letní přípravy se nechal slyšet, že každý chce vyhrát titul a populární „Guli" není výjimkou. Pětatřicetiletý veterán na svůj první mistrovský titul čeká.

Extraligový mistr a mladší bratr úspěšného reprezentanta

Druhým veteránem je 37 letý centr Lukáš Pech, se kterým se pravděpodobně počítá právě do elitního útoku po bok Milana Gulaše. Rodák z Jihlavy už extraligový pohár nad hlavu zvedl – povedlo se mu to s Karlovými Vary roku 2009. O sezonu dříve se stejným týmem vybojoval stříbro. Posledních osm sezon strávil na Spartě, kde vybojoval jedno stříbro a dva bronzy v extralize (ten druhý letos) a stříbro v Lize mistrů. V poslední sezoně posbíral velmi slušných 37 bodů v 51 zápasech a pod Černou věží nyní podepsal tříletý kontrakt.

Další posilou je litvínovský asistent kapitána Martin Hanzl (27), který může hrát na centru i křídle. Martin je bratrem o čtyři roky staršího Robina, který hraje poslední sezony v KHL a aktuálně bojuje o nominaci na mistrovství světa. Martin Hanzl v minulé sezoně nastupoval převážně ve druhé nebo třetí formaci Vervy a připsal si 24 bodů za deset gólů a čtrnáct asistencí v 52 zápasech.

Hokejista, který vidí jedním okem zhruba na 20 procent!

Útočníka s velmi zajímavým osudem pak Motor přivedl z KHL. Pětadvacetiletý Jindřich Abdul byl v předminulé sezoně nejproduktivnějším hráčem slovenské extraligy, kde posbíral v barvách Slovanu Bratislava 62 bodů (23+39) v 53 zápasech a vybojoval si kontrakt v ruském Čerepovci. I tam se dokázal bodově prosadil, když mohl hrát, tak nastupoval v první formaci, ale drtivou většinu sezony promarodil.

Nyní poprvé v kariéře okusí extraligu. Rodák ze Vsetína ale nejde do úplně neznámého prostředí. „Kluky jako Honzu Štencela nebo Adama Rašku znám už od mala. S Vencou Karabáčkem a s Danem Voženílkem jsem se potkal v reprezentaci. S Ondrou Slováčkem se znám od pěti let. Takže s některými kluky se znám dobře," uvedl pro klubový web. Sám se považuje spíše za kreativního hokejistu s dobrým bruslením, v čemž mu nebrání ani velký handikep – už v juniorském věku totiž po zásahu hokejkou málem přišel o oko a od té doby na něj vidí zhruba na 20 procent!

A zatím poslední a pravděpodobně i nejmladší posilou útoku Motoru bude osmnáctiletý jihlavský talent Tomáš Chlubna, který už dva roky pravidelně nastupoval za A tým Dukly a pomohl mu letos až na samotnou hranu postupu do nejvyšší soutěže. V té má teď šanci zapsat starty v dresu Motoru, kde podepsal dvouletou smlouvu.

Návraty Michnáče s Raškou

To ale není všechno, do Budějovic se vrátili také dva útočníky, kteří loni jako jedni z mála bavili fanoušky Motoru minimálně svými ofenzivními kousky, ale protože se jim podle slov dnes už bývalého trenéra Václava Prospala nechtělo příliš makat na druhém konci kluziště a neplnili taktické pokyny podle jeho představ, tak se v průběhu sezony z Českých Budějovic poroučeli – Albert Michnáč (Plzeň) a Adam Raška (Poruba). Nyní ale dostanou další šanci. První jmenovaný v Motoru podepsal novou smlouvu, druhý o ni bude zatím bojovat na try-outu.

O šanci v útoku zabojují rovněž mladíci z budějovické líhně Jakub Čížek, Matouš Hrubec (mladší bratr brankáře Šimona Hrubce, který letos vyhrál KHL s Omskem) a Oskar Haas.

Současný kádr Madeta Motoru ČB

Brankáři: Štěpán Maleček, Jan Strmeň.
Obránci: Conor Allen, Ondřej Kachyňa (zkouška), Ivan Lytvynov, Jan Piskáček, Ondřej Slováček, Václav Svach, Petr Šenkeřík, Jan Štencel, Dominik Vaněk, Roman Vráblík.
Útočníci: Jindřich Abdul, Martin Beránek, Milan Gulaš, Oskar Haas, Martin Hanzl, Miroslav Holec, Tomáš Chlubna, Václav Karabáček, Albert Michnáč, Lukáš Pech, Adam Raška (zkouška), Matěj Toman, Matouš Venkrbec, Gabin Ville.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace