Koupě bytu či domu: Pozor na tyto vady

Dům

Koupě domu nebo bytu je závazek na dlouhou dobu. A nejen finanční. Pokud máte z nějakého místa udělat váš domov, pak je dobré si vše dobře promyslet, a hlavně nemovitost prohlédnout. Ve smyslu známého přísloví – dvakrát měř, jednou řež – je dobré zaměřit se zejména na věci, které obvykle u domů či bytů představují závažné vady, jež nejsou na první pohled viditelné. O co jde?

Elektřina a plyn v domě

Pokud vážně uvažujete o koupi konkrétního domu či bytu, není od věci se podívat na rozvody elektřiny a plynu v dané nemovitosti. Důležité je to zejména z bezpečnostních, ale i finančních důvodů. Zajímejte se o kondici rozvodů. Například ve starších panelácích jsou často ještě starší hliníkové rozvody elektřiny. Je-li tomu tak, nechte si je zrevidovat elektrikářem. Stáří těchto rozvodů je totiž často důvodem požárů nebo zkratů. Stejně tak je dobré zaměřit se na již zmíněný plyn. Pokud zjistíte, že rozvody plynu jsou starší, je zde riziko, že mohou být příčinou jeho uniku.
01_plyn

Foto: Pixabay

Technický stav spotřebičů

Stejně jako elektrická a plynová infrastruktura kupované nemovitosti, i technický stav spotřebičů je velmi důležitý. Podívejte se, zda spotřebiče, které jsou zde napevno umístěné a jde tedy o součást domu nebo bytu, byly zrevidované a v jaké jsou stavu. Tato rada se nemusí týkat jen koupě bytu. Realitou je, že například byt se pronajímá s velkým množstvím spotřebičů. Pokud se nebudete zajímat o jejich stav, mohou být v budoucnu pro vás jen důvodem zvýšených nákladů.

Rozvody topení a vody

I tyto rozvody je dobré zmapovat. Zajímejte se u prodávajícího, v jakém jsou stavu a jak se o ně staral. Pokud by totiž například rozvod vody netěsnil dokonale, můžete například způsobit škody nejen sobě ale třeba i sousedům. I zde se určitě vyplatí zaplatit si revizi rozvodů a topení. Zejména kvůli tomu, že právě u vytopení či jiných úniků vody, se obecně škody šplhají do velmi vysokých částek. Kondice a zejména efektivita topení v bytě nebo domě vám pak může zase významně napovědět, zda nebudete mít v rámci vašeho bydlení vedlejší náklady na vytápění nemovitosti.

Topení

Foto: Pixabay

Náhledové foto: Pixabay

Jan Mikulín - profile photo

Jak bydlet co nejlépe? Vychytávek v domácnosti je spousta. O některé se s vámi podělím.