Ložnice

Zútulněte ložnici pomocí pár jednoduchých tipů

Od   | 

Útulná ložnice je povinnost. Nejen, že se nám v ní bude dobře usínat, ale probouzet se do prostředí, které nám je blízké, nás skvěle nastartuje do nového dne. A to se hodí. Jak ložnici zútulnit, když ji nechceme celou vyměnit? Stačí pár drobností…

Nejprve zvolte hlavní barvu, kterou následně kombinujte. Zdroj: Canstockphoto

Hlavní dominanta

Každá místnost v bytě nebo domě by měla mít svoji dominantu, na kterou upřeme okamžitě zrak. Jinak tomu není ani v ložnici a i tady k zútulnění bude potřeba výraznější prvek, který místnost charakterizuje. Může to být výrazný rám, nebo čelo postele, ale i zajímavá komoda, nebo prostorné křesílko. Do ložnice volte vždy pouze jeden výrazný doplněk.

Své zařídí i hromada polštářků. Zemité odstíny působí uklidňujícím dojmem. Zdroj: Home style

Noční stolek – posel dobrých zpráv

Bez nočního stolku je ložnice neúplná, a proto je důležité popřemýšlet nad tím, jaký zvolit. Kromě toho, že by měl v ložnici zastávat roli úložného prostoru, měl by být také originálním doplňkem. Na trhu najdeme řadu otevřených odkládacích nočních stolků, které často mohou vypadat jako nechtěné skladiště. Přednost dejte provedení s dvířky, nebo zásuvky tak, aby se do stolku schovalo co nejvíce věcí.

V kurzu jsou římské rolety a plisé

Ložnici sluší pastelové barvy

V ložnici by neměla chybět neutrální barva, jako je bílá nebo krémová. Abychom však místnost zútulnili, je důležité vybrat jednu pastelovou, tlumenou barvu jako doplňkovou. Skvěle se hodí starorůžová nebo hráškově zelená. Pokud pastelové barvy nechcete aplikovat na stěnu, zakomponujte je pomocí doplňků.

Ložnici sluší pastelové barvy.  Zdroj: Ikea

Koutek pro dámu

Snad každá žena sní o koutku, kde by mohla uskladňovat veškerou kosmetiku, líčení i šperky. Toaletní stolek dodá ložnici příjemnou a útulnou atmosféru, po které toužíme. Pokud nedisponuje již zabudovaným světlem, je nutné ho umístit co nejblíže k oknu. I tak odborníci doporučují prostor osvětlit alespoň stolní lampičkou. Pokud je to možné, můžete ho osvětlit LED páskem. Výhodou je snadná instalace (pásek se jen přilepí), možnost změny barvy bílého světla a zároveň bude světlo přicházet z obou stran, a tedy nebudete mít na tváři nelichotivé stíny.

Každá dáma potřebuje svůj koutek. Zdroj: Ikea

Nezapomeňte na textilie

Útulnou ložnici umocní nejen s citem zvolené ložní prádlo, ale také dekorativní polštářky, plédy nebo přehozy. Polštářky na posteli nemusí být ve stejném designu jako ložní prádlo, naopak se je snažíme odlišit a zvýraznit. Vybírat bychom měli ty, které mají bohatou výplň a působí tak více načechraně. Pokud navíc přidáte přehozený pléd přes postel, docílíte dojmu upravené a uklizené ložnice.

Náš tip: Navštivte studio, ve kterém vám pomohou sjednotit barevně i designově textilie. Stačí dekorativní prvek (paspule, lem), který se bude objevovat na jednotlivých prvcích a záměr bude ihned patrný. Celkový vzhled i atmosféra mnohonásobně zvedne.

Atmosféru rozhodně podpoří povlečení. Zdroj: Canstockphoto

Útulné osvětlení

Kombinujte přímé osvětlení s nepřímým. Zatímco první z nich vám pomůže při úklidu, druhé navodí správnou atmosféru. Nezapomeňte na vhodnou barvu osvětlení, a to i bílého. Do ložnice je vhodné teplé bílé světlo s možností stmívání. Nezapomeňte, že kromě stmívacího vypínače můžete mít i takzvané chytré osvětlení, které můžete načasovat tak, aby se večer v určitou hodinu pomalu stmívalo až do zhasnutí a ráno vás naopak probouzelo. Samozřejmostí by pak měly být dekorativní lampy, na nočním stolku, ale i na stěnách, a pokud máte nevyužitý roh, pak ho „vyplňte“ stojací lampou.

Podívejte se s námi, proč LED do ložnice patří!

Zeleň také udělá hodně práce

Nezapomeňte ani na rostliny, které prostoru dodají  blízkost přírody a ložnici zútulní. Vždy však vybírejte z rostlin, které se do ložnice hodí. Například se doporučuje Neprolepsis exaltata, což je kapradina, která miluje světlé stanoviště a neuškodí jí ani přímé sluneční paprsky. Zálivku rostlině dávejte pouze do podmisky, ve které stojí a dvakrát týdne přidejte vodu i shora. Kapradina také nebere příliš vzduchu, a proto je ložnice pro její pěstování ideální. Vyzkoušet můžete také aloe vera, eukalyptus, juku nebo azalku.

Do ložnice vyberte vhodné květiny. Zdroj: Canstockphoto

Dekorujte s citem

Nic nezútulní ložnici natolik, jako střídmá dekorace vystihující majitele. Ložnici vyšperkujte jednoduchými obrazy, policemi s fotografiemi nebo upomínkovými předměty z cest. K posteli se skvěle hodí romantický lapač snů. Ložnici lze dekorovat také díky tapetám s jemným vzorem nebo dřevěným obkladem za postelí. I tady udržte fantazii na uzdě a zvolte pouze pár kousků, ze kterých se nestanou lapače prachu. 

Interiér barevně propojte. Zdroj: Canstockphoto

Fotogalerie:

 

 


You must be logged in to post a comment Login