Hlavní obsah

Schůze se vymkla, zvrhla se ve vzájemné osočování, řekl poslanec

Novinky, alt, ber
Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý v podvečer přerušili schůzi, na které projednávali plánovanou cestu Jana Hamáčka do Moskvy. Na schůzi vystoupil jen Hamáček. Hosté, tedy šéfové tajných služeb či policejní prezident a ani premiér Andrej Babiš se ke slovu nedostali. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška se jednání vymklo a svrhlo se ve vzájemné osočování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Článek

„Mimořádný bod byl přerušen, protože schůze začala probíhat vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuze,” řekl Bartošek.

„Přestalo to mít smysl,” dodal.

Nejtěžší chvíle v životě aneb Jak se vyvíjelo zdůvodnění Hamáčkovy cesty do Moskvy

Domácí

To potvrdila i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Spousta vládních poslanců si brala faktické poznámky a útočili na naše názory,“ sdělila po jednání.

Vondráček: Nevím, proč schůzi svolali

Jinak popsal průběh tajné schůze šéf Sněmovny Vondráček. „Slovo měl pan Hamáček, potom ale vystupovala jen opozice. Nevím, proč tu schůzi svolali, asi aby si poslouchali sami sebe, “ odtušil.  Faktické poznámky si podle něj brala opozice a poslanci z ČSSD.

Poslanci nakonec schůzi pro dnešek ukončili. Jana Černochová z ODS po schůzce řekla, že jednání bylo přerušeno, protože předseda Sněmovny Vondráček oznámil, že se v půl šesté musí nahodit kamery, aby se od šesti hodin mohla konat volba členů rad veřejnoprávních médií. Poslanci ODS si posléze vzali přestávku, a jednání se pak už nepokračovalo.

Poslanci odevzdali telefony, vypnula se wi-fi. Řešili Hamáčkovu cestu do Moskvy

Domácí

Bartošek po jednání také uvedl, že se k problému na jednání nevyjádřil premiér Andrej Babiš. Ten si podle Bartoška vzal dlouhý čas na rozmyšlenou a následně v rozpravě vůbec nevystoupil.

Šéf lidovců Marian Jurečka po jednání řekl, že na ní nezaznamenal informace, které by Hamáčkovu cestu vysvětlovaly.

Pirátský poslanec František Navrkal uvedl, že na jednání nic tajného nezaznělo.

Poslanci řešili informaci, kterou v úterý přinesl server Seznam Zprávy. Podle něj Hamáček chtěl v Moskvě dohodnout ututlání kauzy Vrbětice výměnou za milion dávek ruské vakcíny Sputnik V a konání rusko-amerického politického summitu v Praze.

Schůze Sněmovny pokračuje zítra, Bartošek předpokládá, že hned ráno se bude řešit, kdy se bude v projednávání tohoto bodu pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám