Neodymové tyčové magnety – k čemu slouží?

Silné neodymové magnety se využívají v průmyslu, výrobě, obchodě, školství, zdravotnictví, ale hodí se i na různá využití doma nebo v dílně. Jedním z několika typů a tvarů jsou tyčové magnety, neodymové tyčky. Udrží mnohonásobek své hmotnosti a vhod přijdou třeba v kuchyni, pracovně i v dětském pokoji. K čemu je můžete využít?

Neodymové magnety, vyrobené ze směsi neodymu, železa a boru, jsou v současnosti nejsilnější běžně dostupné magnety, mnohem silnější než starší typy feritových (šedočerných) magnetů.

„Neodymy“ existují ve tvaru kostek, kvádrů, kuželů, kruhů, také jako magnetické kotouče a válečky – tyčky a tyče.

Magnet kotouč nebo tyč?

Jaký je rozdíl mezi magnetickýcm kotoučem, který vypadá podobně jako mince, a tyčkou? Tvarově jsou podobné. Kotoučové magnety mají větší průměr než výšku, tyčové magnety jsou delší, než je jejich průměr.

Dobře uchopitelné magnetické tyčky

Jednou z výhod magnetických tyčí je možnost dobrého uchopení. Většina tyček se k podkladu, například magnetické kovové tabuli nebo dvířkám ledničky, přicvakne svojí malou kruhovou základnou. Přicvaknuté pak jakoby stojí. Pokud se tedy nejedná o magnety s diametrální magnetizací.

Axiální a diametrální magnetizace magnetů

Neodymové tyče mohou být z výroby magnetizované axiálně nebo diametrálně. Co to znamená? Axiální magnetizace značí magnet, který má póly na kruhových plochách a na stěně pak stojí.

Diametrálně magnetizované magnety mají póly na bocích, po délce magnetu. Na kovový podklad se tedy přicvaknou svojí delší stranou. Pokud k sobě přiblížíte více diametrálně magnetizovaných magnetů, můžete si z nich vytvořit třeba náramek na ruku.

5 tipů na praktické využití tyčových magnetů doma i v práci

K čemu se tedy magnetické tyče hodí? Použijte je například:

  • jako kancelářské magnety na magnetické kovové nástěnce,
  • pro přicvaknutí obrázků dětí, školních rozvrhů, plakátů, fotografií, pohlednic,
  • na magnetky na ledničku, pro připevnění vzkazů, receptů, nákupních seznamů, nákupních kupónů,
  • k připevnění letáků, popisů zboží, akčních nabídek, slev, informací o výprodejích v obchodě, vzorkovně,
  • na vytvoření mini držáku vizitek, pohlednic.

Podívejte se také na další využití magnetických tyček v článku na blogu o magnetech Magnetik.cz

Velké magnetické tyče jako separátory ve mlýnech

Neodymové magnetické tyče chrání výrobní technologii mlýnů a v potravinářské výrobě a také vaše zdraví. Při sklizni obilí se totiž ze strojní mechanizace mohou občas uvolnit šrouby, kovové špony, které pak mohou jet s obilím až do mlýna. Kdyby v obilí zůstaly, poškodily by mlecí válce.

Aby se to nestalo, jsou ve mlýnech i jiných provozech magnetické separátory, na které se kovové ocelové a železné částice nachytají a vy si na nich pak v pečivu nevylámete zuby.

Jaké další magnety existují?

Na úvodu článku jsme pár dalších typů magnetů zmínili. Kromě nich existují i magnetické fóliemagnetická barva pro natření na stěnu, magnetické držáky v ocelovém pouzdře, poplastované či pogumované magnety a mnoho dalších. Všechny typy si můžete prohlédnout na webu Unimagnet.cz a vybrat si ten správný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 × 4 =