Zdraví

Potraviny pro lepší kondici: pomohou vám zpomalit stárnutí i cítit se lépe

Sbírání kytiček

Vypadat dobře a cítit se skvěle. Poradíme vám, jak se dá stravou zpomalit stárnutí.

Přirozený proces, kterým stárnutí bezesporu je, nelze jen tak ošálit. Ovšem stejně tak je známo, že proces stárnutí podporují škodlivé volné radikály. A právě ty eliminují antioxidanty. 

Pokud přesně nevíte, kam antioxidanty zařadit, vězte, že jde o vitaminy, minerály a další látky, které tělo potřebuje k ochraně před molekulami volných radikálů. A které potraviny je obsahují?

Jablka

Ne nadarmo se říká, že když sníte jedno jablko denně, nebudete potřebovat doktora. Toto ovoce nabízí hodně vitaminu C, ale také minerály jako je měď, zinek, železo, křemík, vápník a další. Pomohou vám doplnit pitný režim, protože obsahují až 85% vody. Ačkoli jsou sladká, mají jablíčka málo kalorií. Nutriční hodnota 100g jablka se pohybuje zhruba kolem 58 kcal. Hodí se skvěle také pro diabetiky. 

Borůvky

Drobné bobule jsou plné antioxidantů – zejména vitaminu C, tříslovin a železa. Zvlášť bohaté jsou na karotenoidy, které tělo přeměňuje na vitamin A. Vědecké výzkumy potvrdily schopnost borůvek zlepšovat zrak, snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi. Jsou vhodné pro diabetiky, protože pomáhají snížit hladinu krevního cukru. 

Meruňky

Přestože ještě není jejich sezona, až přijde, najezte se meruněk dosytnosti. Věřte nebo ne, právě toto ovoce se označuje jako anti-aging prostředek, alespoň podle čínského a francouzského lidového léčitelství. 

Ořechy

Jsou vysoce ceněny pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, tuků, minerálů a vitaminů. Mezi největší antioxidanty řadíme především mandle a lískové oříšky s vysokým obsahem vitaminu E a zinku. Para ořechy jsou zase důležitým zdrojem selenu, jehož nedostatek zvyšuje riziko karcinomu prostaty. 

Zelený čaj 

Lahodný nápoj nabízí polyfenoly, minerály (draslík, vápník, hořčík, fluoridy) a kofein. Rozsáhlá japonská studie z roku 2006 prokázala, že pravidelné pití zeleného čaje může snížit riziko mrtvice a srdečních příhod. 

Petrželová nať 

Obsahuje hojné množství vitamínu C (denní dávku pokryjí dvě lžíce natě), který si nejlépe uchováte, když nať nebudete vařit; naopak ji přidejte do pokrmů až na závěr. Hodí se do jídel z mas, ryb, nádivek, ale třeba i tvarohových pomazánek, stejně jako pro „zelenou dekoraci“ uvařených brambor a jiných příloh. A přestože se o petrželce, tedy jak nati, tak i kořenu, nepíše jako o kouzelné rostlině, stejně umí malé zázraky: podporuje obranyschopnost, posiluje životní energii a přispívá k lepší náladě. 

Připravila: Katka Soušková
Zdroje: webozdravi.cz, Nakladatelství start
Foto: LC-click Pixabay


Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků