Knihy

Knižní novinka: Julia Walton – Vzkaz na zdi záchodků

Sbírání kytiček

Román přibližující čtivou formou život mladého člověka s duševní nemocí.

Středoškolák Adam je inteligentní a citlivý, ale vždycky se cítil trochu zvláštně. Na základní škole začaly vážně problémy. Propadal bezdůvodně panice, viděl děsivé věci, které jiní neviděli. Diagnóza schizofrenie vše vysvětlila. Hrůzu z vědomí, že s takovou nemocí se nedá normálně žít, vystřídalo povzbuzení ze strany lékařů, že tahle nemoc se zatím sice nedá vyléčit, ale v dnešní době se už dá často velmi dobře potlačit. 

Adam nastoupí na novou školu, účastní se experimentální léčby, a začíná nový život. Dochází na terapii, kde nedokáže o svých pocitech mluvit, ale komunikuje s terapeutem prostřednictvím deníkových zápisů. A právě tyto zpovědi tvoří tento zvláštní příběh. 

Díky medikaci a terapii se Adamův stav pomalu mění. Halucinace postupně ztrácejí na četnosti a strašlivosti, je méně důvodům k panice a propadům do beznaděje. Naváže nová přátelství a pozná i první velkou lásku. 

Jenomže jak léčba pomalu působila, tak stejně plynule začne svůj efekt ztrácet. Adam ztrácí pozitivní myšlenky a následně i motivaci radovat se ze života. Ti, kteří neměli o jeho stavu povědomí, začínají mít podezření, že s ním není něco v pořádku, a to by mohlo mít devastující následky. Jsou však lidé, kteří budou stát vždycky při něm, a i s léčbou je třeba mít znovu a znovu trpělivost. 

Knížka lehkou a uvolněnou formou popisuje život se závažnou nemocí, boří řadu předsudků a těm, kteří se ve svém okolí musí s něčím podobným potýkat, nabídne minimálně povzbuzení. Otevírá citlivou oblast a připomíná, že o lidských duších, nacházejících se mimo normu, se musí především mluvit. Přeji vám příjemné čtení a krásné májové dny, milí čtenáři! 

Vydalo: nakladatelství Argo v roce 2019, počet stran 248.

Autor článku: Jitka Králová
Zdroj: Argo
Foto: Jitka Králová

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků