Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza Festivaly Zprávy

    Kafkovské performance na Příští vlně

    Festival alternativního umění …příští vlna/next wave… uspořádá ve dnech 10.-14. května 2021 v uzavřené pokladně divadla Komedie speciální jarní edici. Čtyři performance a jedna projekce vznikají na motivy povídek Franze Kafky.

    Foto: archiv festivalu.

    Rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na podzim, kdy se obvykle naše setkání alternativy koná, ale náhodným kolemjdoucím zprostředkujeme kulturní zážitky právě teď, když jich je nedostatek. V pondělí 10. května se otevřou obchody, my od tohoto dne budeme uvádět v zavřené pokladně divadla Komedie mnohahodinové kafkovské performance a projekci, která zdokumentuje, jak se umělcům na samotce – tedy v proskleném, izolovaném kvádru – dařilo,  vysvětluje mimořádný termín a záměr festivalu dramaturgyně festivalu Lenka Dombrovská.

    Pokladna Divadla Komedie. Foto: archiv festivalu.

    Čtyři performeři z oblasti výtvarna, multimédií, literatury, pantomimy a tance – Krusha, ka3ka3, Jana Orlová a Martin Talaga – dostali jako inspirační zdroj vybrané povídky od Franze Kafky a zadání, aby v prostoru 3 x 2,5 x 2 metry vydrželi co nejdelší dobu, sáhli si na dno jako umělci i občané, nebáli se střetu veřejného a privátního a kolemjdoucím ukázali, jak se jim v těchto dnech daří. Vybrala jsem pět krátkých povídek – Umělec v hladovění, O podobenstvích, Bída starého mládence, Šaty a V noci, které uvozují vždy jeden den. Umělcům tím nabízím především typicky „kafkovská“ témata, jako je tvorba a její smysl, samota, nejistota, ale také skutečnost, pravda, ironie a očekávání. Oni je mohou přijmout a rozvinout, ale také velice snadno roztrhat a zahodit, prozrazuje o konceptu Dombrovská.

    Performance samozřejmě mohou diváci při dodržení současných hygienických pravidel sledovat po celou dobu trvání. Jsou však určeny především pro náhodné kolemjdoucí, aby jim nečekaný výjev, odehrávající se v několik měsíců zamčeném prostoru, obohatil jejich obvyklou cestu. Už nyní můžeme prozradit, že na ně čekají střety introverze a extroverze, minimalismu a exaltovanosti či sterilní čistoty a dráždivé barevnosti.

    ///

    Program speciálního setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy

    10.–14. 5. 2021

    V pokladně divadla Komedie (pasáž Vlasty Buriana, Jungmannova x Vladislavova, Praha 1)

     10. 5. Umělec v hladovění

    14.00 – 20.00 performance – Krusha

    11. 5. O podobenstvích

    16.00 – 20.00 performance – Jana Orlová

    12. 5. Bída starého mládence

    11.00 – 19.00 performance – ka3ka3

    13. 5. Šaty

    16.00 – 20.00 performance – Martin Talaga

    14. 5. V noci

    15.00 – 20.00 projekce kafkovských performancí 21

    • Autor:
    • Publikováno: 5. května 2021

    Komentáře k článku: Kafkovské performance na Příští vlně

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,