Propuštěný zaměstnanec Mercedesu se pomstil a zničil desítky vozidel. Ztráty byly odhadnuty na 129 milionů korun

Pracovník, kterého propustila španělská divize Mercedesu, se firmě pomstil zničením aut v hodnotě několika milionů eur a použil k tomu ukradené rypadlo.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Minulý rok se nepochybně podepsal velmi negativně na pracovnících v automobilovém průmyslu. Uzavírka továren, neustále klesající poptávka po nových vozech a obecné problémy na trhu s vozidly, tohle všechno muselo skončit špatně. Vlády postižených zemí se snažily pomáhat výrobcům ze všech sil, bohužel mnoho továren muselo i tak snížit počty svých pracovníků a byl to i případ pobočky výroby Mercedesu ve španělské Vitorii.

Hněv, který na sebe vzal destruktivní podobu

Proporce propouštění jsou přitom v tomto případě docela atypické. Továrna se rozhodla vyrábět pandemii navzdory a přikázala tedy pracovníkům pokračovat v práci navzdory kritické pandemii v zemi. Pracovníci ovšem začali stávkovat pod vlajkou solidarity a obav o své i obecné zdraví. Během roku firma produkci obnovila, i tak přišlo ovšem propouštění, které se dotklo i jednoho konkrétního Španěla ve věku 38 let.

iZdroj fotografie: Mercedes

Toto popadl totální záchvat vzteku a zničil nově vyrobené vozy vystavené na recepci firmy. Po propuštění si našel práci v údržbě silnic ve vedlejším městě vzdáleném od továrny 21 kilometrů. Novou práci nejspíš moc nemusel a raději pracoval uvnitř, takže se rozhodl továrně pomstít. Zaměstnavateli proto ukradl rypadlo a jel zpátky do „Mercedesky“, kde prorazil plot a jal se ničit vozidla.

Luxusní automobily podlehly stroji na údržbu silnic

Obětmi jeho zásahu se staly nejen nové elektromobily Mercedes třídy V, kompletně poškodil na 69 aut a škody byly odhadnuty na 51 milionů korun, ale sám říká, že to bylo přes 129 milionů korun, protože elektrické Mercedesy jsou diametrálně dražší. Bývalý zaměstnanec chtěl uštědřit konečnou ránu produkci právě elektrické verzi Mercedesu, což by pocítila i samotná továrna. Naštěstí pro ni byl tento „mstitel“ zastaven policií.

iZdroj fotografie: Depositphotos

V době incidentu byla v továrně jen posádka údržby a najatá ochranka. Ti se nechtěli pouštět do spekulací, co dalšího by se mohlo stát, pokud by nedorazila právě policie. Je pro ně obtížné si představit, jak by oni sami zastavovali silniční rypadlo.  Podobá se to jinému případu obdobného typu, kdy ale zaměstnanec přijel do své bývalé firmy rovnou s bagrem a jím způsobené škody byly mnohem, mnohem větší.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články