Pojišťovny stanovily nejspolehlivější vozy za posledních 20 let s ohledem na počet najetých kilometrů a ceny oprav

V Bulharsku je většina aut stará mezi 5 a 20 lety. Francouzští pojišťováci provedli výzkum u majitelů a zjistili průměrnou škodu na těchto autech.

i Zdroj fotografie: Mercedes
                   

Pojišťovny vyslechly majitele 13 000 vozů napříč Evropou ve věkovém rozsahu a zjišťovali průměrný stav vozidel. Řidičů se ptali na škody na voze, které se staly během posledního roku, počet najetých kilometrů a cenu opravy. Pomocí těchto a dalších údajů a dat stanovili žebříček nejspolehlivějších vozidel, která se u jednotlivých značek vyskytla za posledních dvacet let a reálně vydržela dlouhodobé používání svými majiteli.

Malá auta do města a rodinné vozy

Nejspolehlivějším vozem je hatchback Kia Picanto, kdy se nedostatky našly jen u 6 % vozů tohoto typu a většina z nich byla spojena s autobaterií. Nejméně spolehlivý byl v tomto segmentu Opel Corsa, který je populární mezi mladými lidmi napříč Evropou, jenže třetina vozů byla nějak poškozená. Kromě toho 30 % jeho oprav stálo v řádu stovek eur a jejich provedení v autoservisu trvalo v průměru týden.

iZdroj fotografie: Ford

Seat Leon TDI vyráběný v období let 2013 – 2020 je navrhován jako nejlepší auto pro rodinu. A má to něco do sebe, protože jen 5 % těchto vozů trpí nějakým neduhem, navíc případná oprava nepřesáhla svou cenou 220 euro. Nicméně známá Škoda Octavia z let 2004 – 2013 zkolabovala v polovině případů. Navíc je u ní 25 % poruch spojeno s motorem a cena jedné opravy měla rozmezí 550 až 1 750 euro.

Prestižní a prémiové vozy

Takový Ford Mondeo z produkce let 2014 – 2019 nemusí vypadat jako zrovna prestižní vůz, ale je velice spolehlivý. Jen 13 % těchto aut má problémy a to navzdory velmi příjemné skutečnosti, že cena opravy nestojí víc než 55 euro. Zato zklamal Volksvagen Passat z let 2005 – 2015, který byl poruchový v 53 % případů. A jako dodatek k této problematice se cena jeho opravy velmi lišila – od příjemných 1 400 Kč do masivní sumy 45 000 Kč.

iZdroj fotografie: Unsplash

Mercedes-Benz třídy E z let 2009 – 2016 se celkem držel, problémy mělo jen 15 % vozů a většinou to byly jen malé problémy s elektronikou. Ve většině případů netrvala oprava déle než týden a 42 % takto provedené práce bylo v rámci záruky provedeno bezplatně. V případě jiných problémů si ovšem majitel zaplatí cca 28 000 Kč. Nejméně spolehlivý vůz této značky je ovšem verze třídy E vyráběná v letech 2002 – 2009.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články