Muž s jedním autem najel přes 5 milionů km. Dodnes je v perfektním stavu a téměř vše má původní

Najet s jedním autem přes 300 000 km se v Česku považuje za slušný výkon. Existuje ale řidič, který v jednom autě ujel skoro 5 milionů kilometrů.

i Zdroj fotografie: Volvo
                   

Možná jste již slyšeli jméno Irv Gordon, a pokud ne, tak snad o jeho Volvu P1800 ročník 1966, které najelo přes 3,3 milionu mil – v přepočtu skoro 5,2 milionu kilometrů. Vozidlo s legendární poznávací značkou MILNMILR (MilionMiler) doslova přežilo svého majitele a procestovalo svět. Irv Gordon se se svým Volvem dostal 2x do Guinessovy knihy rekordů – v obou případech za najeté kilometry v jednom vozu.

Auto, na které se můžete spolehnout

Irv se nikdy netoužil stát rekordmanem. Netoužil ani po publicitě. Své nové P1800 si pořídil jednoduše proto, aby se vyhnul další špatné zkušenosti s nákupem nového vozu. Jen během jediného víkendu ale najel přes 1500 mil (2400 km). Do jízdy ve svém novém Volvu se totiž zamiloval a od té doby na něj nedal dopustit. Jízda se pro něj stala koníčkem, který mu umožnil relaxovat a na chvíli se odstřihnout od okolního dění.

i

Každou volnou chvíli trávil za volantem a starosti nechával plynout pryč. Když mu ručička tachometru ukázala najetých 250 000 mil (400 000 km), rozhodl se napsat přímo automobilce. Tuto už tak neuvěřitelnou vzdálenost ujel v autě, kterému stačila pouze pravidelná údržba a servis. Podruhé Volvu napsal, když najel 500 000 mil (800 000 km) a potřetí, když urazil 1 milion mil (1,6 milionu km) – v tomto momentě už automobilka zareagovala a Irvovi darovala zbrusu nové Volvo 780.

Když můžete 7x dojet na Měsíc a zpátky

Ve svém vozovém parku měl Irv postupně několik dalších modelů, ale jeho nejoblíbenější zůstal P1800. Bral ho na výstavy po Spojených státech, napříč Evropou a dokonce s ním byl i v Jižní Africe. Během všech jeho cest a najetých kilometrů nikdy nehavaroval a měnit musel pouze běžně opotřebovávané díly. Na otázku, co by dělal, kdyby jeho auto nenastartovalo, odpověděl, že se nic takového nestane – kdyby nenastartovalo, jednoduše by zjistil proč a opravil ho.

i

Když v roce 2013 na Aljašce pokořil 3 miliony najetých mil, zapsal se nesmazatelně do světa automobilismu. Dokázal něco, co nikdo před ním za více než 100 let existence automobilového průmyslu nedokázal. V jednom Volvu dokázal ujet vzdálenost, která je přibližně stejná jako 120 cest okolo Země, 7x cesta na Měsíc a zpátky, nebo ujetí 500 mil (800 km) denně po dobu 16ti let.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Autor článku

Michal Šimunek

Zobrazit další články