Kam doma ukládat LEGO

01_lego1

Stavebnice LEGO je  pravém slova smyslu legendární. V letech minulých bylo sice shánění žádaných stavebnic dobrodružstvím, dnes jsou ho naštěstí plné regály. Hlavním problémem tak není stavebnici sehnat, ale vybrat tu pravou. Stejnou výzvou potom může být organizace stovek kostiček a dalších dílků v domácím prostředí. Jak je skladovat tak, aby děti vždy našly právě tu, kterou potřebují? Efektivní skladování zabrání i tomu, abyste při procházením po dětském pokoji nešlápli co chvíli na bezprizorně se povalující kostičku. Způsobů a přístupů k řešení tohoto problémů je hned několik a volba toho správného závisí na tom, jaký přístup k LEGU vaše děti mají.

Krabice, zásuvky, kapsy…

Volba vlastního úložného systému není až tak důležitá, resp. všechny fungují v zásadě stejně. Použít můžete zásuvky u stolu nebo skříně, kapsy na látkovém kapsáři na zeď, plastové krabice apod. Velmi často používají lidé šuplíky pod postelí, neboť mají velký objem. Aby mohly fungovat jako organizéry, je třeba uvnitř vytvořit systém přepážek. Není to ale nic, co by šikovnější kutil nezvládl. Ať tak či onak, kostičky budou podle nějakého klíče rozděleny a pokud dítě tento klíč zná, snadno najde díly, které potřebuje. Důležitý je spíše tento zmíněný klíč.

02_lego2

Foto: Pixabay

Kreativní nebo „příběhový“ stavitel?

V první řadě si je třeba ujasnit, jakým způsobem si dítě s LEGEM ve skutečnosti hraje. Pokud staví konkrétní stavebnice výhradně podle návodu – říkejme tomuto typu stavitelů třeba „příběhový“, neboť akceptuje LEGEM přednastavená příběhová schémata – potom je třeba, aby dílky konkrétních stavebnic zůstaly pohromadě, ideálně i s návodem. V opačném případě, pokud dítě raději dává průchod své fantazii, se vyplatí ukládat dílky spíše podle typu, velikosti či barvy.

Obecná pravidla

LEGO si svoji slávu vydobylo i díky své nesmírné odolnosti proti jakýmkoliv poškozením. Přesto ale není nezničitelné. Neskladujte LEGO blízko kamen, topení a jiných zdrojů tepla. Stejně tak ho v době, kdy si s ním děti nehrají, chraňte před přímým slunečním světlem, jehož dlouhodobým působením by mohly vyblednout barvy.

Náhledové foto: Pixabay

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.