Hlavní obsah

Hradecká galerie získala největší akvizici v historii, za Tutschovu sbírku dala 12 milionů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 800 uměleckých děl od 75 autorů, z toho třináct zahraničních, získala Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové. Unikátní sbírku Karla Tutsche (1941 až 2008) zakoupila instituce za 12 milionů korun. Je to nejdražší nákup v její historii. Většinou se její akvizice pohybují v řádu tří, čtyř milionů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jedním z ústředních děl aktuální prezentace Tutschovy sbírky jsou Tři psi Michaela Gabriela (1985, výška 130 cm, textil, papír, dráty)

Článek

„Kolekce je dokumentem sběratelství od 80. let minulého století a obsahuje zásadní díla českého umění z období mezi modernou a postmodernou,“ míní ředitel GMU František Zachoval. Sbírka zahrnuje například díla Jiřího Načeradského, Jiřího Sopka, Aleny Kučerové, Antonína Střížka, Jiřího Petrboka nebo Naděždy Plíškové. Kromě obrazů se zaměřovat také na konceptuální umění, například Jiřího Kovandy, Jiřího Davida nebo Jána Mančušky.

Karel Tutsch od roku 1986 provozoval nejstarší soukromou galerii u nás, Galerii Na bidýlku v Brně. „Měl velkou a vytříbenou intuici. Zaměřil se na nejmladší autory, u kterých se domníval, že jsou jejich díla obohacující a podnětná. S odstupem 30 let se ukazuje, že se nemýlil,“ pokračoval Zachoval.

Jedním z autorů, kteří jsou v Tutschově sbírce zastoupeni, je Jiří Kovanda. Se sběratelem a galeristou ho pojilo přátelství.

„Galerie Na Bidýlku byl velmi skromný prostor, garsonka v pavlačovém domě. Maličký, ale na tu dobu zázračný,“ řekl Právu s tím, že sběratelova práce byla cílevědomá a velmi nadšená. „Měl velmi dobý cit na toto umění a poznal talent. Což ukázala i 90. léta, kdy si Bidýlko udržovalo svou důležitou pozici,“ dodal Kovanda.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Michael Gabriel, Pták (1987, výška 156 cm, keramika, laminát)

„Karel měl opravdu přirozený čich a dokázal vyhmátnout to podstatné z tehdejší vizuální scény. Proto je jeho sbírka zcela zásadní a jedinečná,“ vyjádřil se umělec Jiří David. I on měl s brněnským galeristou blízký vztah.

O nákupu unikátní kolekce jednala hradecká galerie s Jindřichem Tutsche, bratrem zesnulého sběratele, od listopadu. Minulý týden byla podepsána smlouva a proběhla inventarizace.

„Samozřejmě jsem se se sbírkou nechtěl rozloučit, protože jsem v provizorním depozitáři na svého bratra často vzpomínal. Nakonec převládla motivace prodat ji sbírkotvorné instituci, která s konvolutem bude schopna pracovat a v budoucnu ho i prezentovat veřejnosti,“ uvedl Jindřich Tutsch.

Ochutnávku nejvýznamnějších děl sbírky nyní GMU prezentuje na výstavě, která potrvá do 23. května. „V následujících dvou letech bude probíhat výzkum sbírky. Na rok 2023 zamýšlíme reprezentativní výstavu, včetně vydání publikace,“ prozradil František Zachoval.

„Nákupem sbírky Karla Tutsche výrazně vzrostlo kulturní bohatství v našem kraji. Sbírka se stane pevnou a nepřevoditelnou součástí královéhradecké galerie moderního mění, což zaručí jejich přístupnost pro budoucí generace,” uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši). Kraj přispěl na nákup sbírku osmi miliony korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám