PharmDr. Tomáš Arndt: Jihoamerická maca přispívá k delšímu aktivnímu životu

91
Foto: Dollarphotoclub.com

Maca nebo někdy psáno počeštěle maka, je v současnosti oblíbená léčivá rostlina z Jižní Ameriky, její správný botanický název je řeřicha peruánská (Lepidium meyenii).

Má celou řadu nejrůznějších jmen. Domorodci ji říkají maca-maca, Maino, Ayak chichira nebo Ayuk. Populárně je označována jako peruánský ženšen nebo “peruánská Viagra”.

Patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Pěstuje se vysoko v Jihoamerických Andách ve výškách 3500 až 4500 metrů nad mořem. Je to jediná rostlina z rozvětveného rodu řeřicha (Lepidium), která má místo kořene bulvu (ztloustlý, obvykle řepovitý kořen místo “obyčejného”).

V Peru ji domorodí obyvatelé používají jak jako potravinu, tak jako léčivou rostlinu.

Do jídelníčku si ji zařazují pro její velkou výživnou hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny, vlákninu i tuky. Její hodnota se blíží hodnotě rýže.

V tradiční místní medicíně se používá jako doplněk léčby anémie, příznaků menopauzy nebo při žaludečních problémech. A samozřejmě také z důvodů, pro které je maca u nás známá i u nás mezi příznivci přírodní medicíny: plodnost a sexualita.

Peruánci ji věří jako pomocníkovi při neplodnosti a nedostatku sexuální touhy. Používá se tedy při sterilitě či nedostatku libida.

Maca obsahuje rovněž celou řadu důležitých přírodních látek. Vlákninu už jsem zmínil.

V bulvě macy můžeme najít měď, vápník, mangan, draslík, železo, jód, fosfor, zinek, vitamíny ze skupiny B, vitamín C, mastné kyseliny (linolová, palmitová a olejová), alkaloidy, třísloviny. saponiny a obsahuje esenciální aminokyseliny (lysin, arginin).

Pokud se na ní podívám skrze výsledky vědeckých studií, můžeme si o ní povědět několik informací, které přispívají k našemu lepšímu zdraví.

Maca příznivě zasahuje do metabolismu tuků. Přispívá ke snížení hladiny “zlých” cholesterolů LDL a VLDL. LDL-cholesterol je nebezpečný tím, že se může, v případě nadbytku, usazovat na stěnách artérií a tím snižuje jejich tzv. vnitřní průměr (tento pochod se označuje jako ateroskleróza). VLDL-cholesterol vzniká v játrech a jeho základ tvoří triglyceridy. Je nebezpečný tím, že se z něj může v metabolismu stát “špatný” LDL-cholesterol a tím zvýšit riziko kardiovaskulárních nemocí. Zatím odborníci přesně neidentifikovali, které obsahové látky macy k tomu přispívají. Nicméně je jasné, že maca může hrát pozitivní roli při prevenci kardiovaskulárních chorob. Maca také pozitivně ovlivňuje hladinu glukózy a volných mastných kyselin v plazmě. Důležité je její antioxidační aktivita, díky které přispívá k ochraně organismu před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Vědci si zatím nejsou jisti, které obsahové látky zodpovídají za toto působení. Někteří autoři se domnívají, že aktivními látkami jsou kromě prostaglandinů a sterolů také aromatické isothiokyanáty.

Na základě získaných informací se dá říct, že maca se jeví slibnou léčivou rostlinou pro prevenci onemocnění způsobených nadměrnou hladinou škodlivého cholesterolu a charakteristických jaterních steatózou. Může být také vhodným doplňkem dietních režimů a celkově přispívá k prodloužení aktivního způsobu života současného člověka. Pro zajímavost na závěr lze zmínit, že domorodí obyvatelé v Jižní Americe bulvy macy konzumují jak čerstvě vařené, tak pečené v popelu. V usušené a nakrájené formě ji skladují několik let. V této formě ji pak uvaří v mléku nebo ve vodě na kaši. S macy se také vyrábí kvašený nápoj “maca chica”.

Autor: PharmDr. Tomáš Arndt, farmaceut
Zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/…htm

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednavky@ipredplatne.sk