Existuje mnoho způsobů, jak krtka šikovně vypudit ze zahrady

Exterier 05. května 2021 | 07:45 — Marie Drahá
Krtek zbaví půdu žížal i škodlivého hmyzu. Zemina, kterou po sobě zanechá, je dokonale prokypřená a bez plevele. Jeho přítomnost nám přesto na zahradě velkou radost neudělá. Potřebujete se krtka zbavit? Zjistěte, co je mu nepříjemné.
Další 3 fotografie v galerii
Krtek je chráněný tvor, lze jej pouze přemístit na jiné místo / Depositphotos

Hromádky hlíny vyčuhující z okrasného trávníku jsou jasným důkazem toho, že se na zahradě zabydlel krtek. Protože nepůsobí zrovna esteticky, máme většinou tendenci je ihned zlikvidovat. V tom okamžiku však zamezíme krtkovi přístup vzduchu a ten okamžitě přispěchá zavalený otvor opravit nebo si rovnou vyrobí nový. Tímto způsobem se tedy krtka rozhodně nezbavíme.

Plašiče ne vždy zabírají

Protože je krtek částečně chráněný, není možné si na něj počíhat a jednoduše jej praštit lopatou. Jednoduchým a humánním řešením, jak krtka z vlastní zahrady vyhnat, je pořídit si akustický odpuzovač. Nepříjemné zvuky, které přístroj vydává, krtkovi vadí a často zahradu velmi rychle opustí.

Existuje mnoho druhů odpuzovačů, které se liší velikostí, dosahem, nabíjením i zvukovou frekvencí. V případě větší zahrady je třeba pořídit přístrojů víc nebo je postupně přemísťovat. Pokud nezaberou, což se stává, je třeba vyzkoušet takový, který se setká s účinkem. Spodní bodec odpuzovačů je přitom nutné zasunout přímo do krtčí chodby, aby se zvuk podzemím dobře šířil.

PET láhve také pomáhají

Kdo chce ušetřit, může si improvizovaný plašič doma vyrobit. V boji s krtky pomáhají například větrníky z PET láhví, případně jedna PET láhev s odříznutým dnem nasazená na kovové tyči a zapíchnutá do krtčí nory. Plastové láhve se při každém závanu větru otáčejí a vydávají zvuk, který krtek zaznamená jako nepříjemné vibrace. Použít lze ale také obyčejnou skleněnou láhev bez dna, která se vsune do nory. Vítr, který bude hrát na vyčnívající otvor, bude krtkům rovněž nepříjemný.

Babské rady, které fungují

Krtka lze podle zkušeností vypudit petrolejem. Přestože je biologicky rozložitelný, nedoporučuje se používat v blízkosti potoků, kde může dojít ke kontaminaci. Jak na to? Do litrového kbelíku se nalije decilitr petroleje, do něj se namočí hadr a vloží do rozhrabaného krtince. Postup je nutné opakovat. Hadr či noviny se rovněž namáčejí do nafty, benzinu či naftalínu.

Krtka lze údajně vypudit také pomocí směsi, kterou vyrobíte z ricinového oleje a tekutého přípravku na nádobí. Z těchto dvou ingrediencí připravíte půl šálku a dolijete do litrové nádoby vodou. Roztok vylijete do krtčí nory a kolem krtinců. Nezvanému hostu to bude pořádně klouzat a s největší pravděpodobností se přestěhuje.

Zaútočte na krtkův čich

Krtek má velmi jemný čich a pokud jej intenzivně obtěžujete něčím, co mu nevoní, časem to zkrátka vzdá a odstěhuje se. Co všechno mu zapáchá?

  • Určité druhy rostlin, například pryšec křižmolistý, afrikány, laskavec nebo měsíček. Bylinky je možné natrhat a přiložit k noře.
  • Krtka mohou odradit také zelené listy ořešáku, listy černého bezu nebo vůně čerstvé citronové kůry. Vadí mu také narcisy, protože jeho cibule jsou pro krtka jedovaté.
  • Krtky můžete odpudit i silně zapáchajícím výluhem z kopřiv nebo česnekovou vodou nalitou do nory a kolem krtinců.
  • Skvašené slepičince vpravené do otvorů v krtincích, kočičí i psí výměšky krtka spolehlivě odradí od dalšího pobytu na zahradě.
  • Přítomnost predátora v okolí značí také pach kočičích a psích chlupů nebo lidských vlasů. Metoda je ale krátkodobá, krtek si na ně časem zvykne.
  • Krtkům velmi zapáchá rybina, proto jim do nory vhoďte zbytky kostí a hlav po grilování. Vonět jim nebude ani kávová sedlina nasypaná do chodbičky.
  • Krtek brzy zmizí ze zahrady, na které často běhají děti nebo se pravidelně seká tráva. Hluk a vibrace jim nedělají dobře.
  • Z hotových výrobků si lze pořídit repelenty, granule i dýmovnice, existuje dokonce speciální hnojivo na trávník s odpuzujícím účinkem.
  • Koupit se dá dokonce past na krtka, kterou je však nutné pravidelně kontrolovat. Vyrobit si ji můžete i doma z obyčejné roury opatřenou záklopkou. Past pak dejte do chodbičky.

Náš tip

Ještě předtím, než se krtka nadobro zbavíte, si z něj zkuste udělat na zahradě přednost. Krtince shrabte a použijte do květináčů nebo na záhony. Dále čtěte: Jak si založit bylinkový záhon a kombinovat léčivky se zeleninou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu