Festival ZUŠ Open symbolicky zahájila online Óda na radost v provedení 130 žáků

Letošní ročník ZUŠ Open včera symbolicky zahájila online premiéra Ódy na radost Ludwiga van Beethovena v provedení 130 žáků a 15 ředitelů ze 48 základních uměleckých škol z ČR i ze Slovenska. Autorské úpravy známé skladby se zhostila skladatelka, hudebnice a textařka Marie Sommerová. Pátý ročník ZUŠ Open, který pořádá Nadační fond Magdaleny Kožené ve spolupráci se základními uměleckými školami a dalšími institucemi, se stejně jako loni vzhledem k pandemické situaci uskuteční ve volném termínu od jara do konce roku.
ZUŠ Open 2021 – Óda na radost

Letošní ročník celostátního festivalu základních uměleckých škol chce letos více než kdy jindy upozornit na přínos a význam uměleckého vzdělávání. Organizátoři čelí problému udržení motivace svých žáku a zamezení jejich případného odhlašování ze studia. “Podporujme v dětech kreativitu a nadání, podporujme základní umělecké vzdělávání. Omezovat se jen na digitální technologie v umění dlouhodobě nelze, osobní kontakt žáků a pedagogů je nenahraditelný,” uvedla patronka ZUŠ Open pěvkyně Magdalena Kožená.

Velkou část stávajícího školního roku byly základní umělecké školy zavřené. Některé obory jako taneční, dramatický či sborový zpěv nebo orchestry ZUŠ je přitom takřka nemožné vyučovat online. “Umění a výchova k němu vedle mnoha nenahraditelných kompetencí především kultivuje mladou generaci, jejímž prostřednictvím je nositelem naděje. Naděje, kterou potřebujeme nejen v čase pandemie,” podotkla hlavní koordinátorka ZUŠ Open Irena Pohl Houkalová.

ZUŠ Open (foto ZUŠ Open)

Již 6. května bude zahájena výstava výtvarných prací žáků pražských ZUŠ, která zaplní prostory Novoměstské radnice. Ve spolupráci s Charitou ČR se uskuteční v ambitech františkánského kláštera na Jungmannově náměstí prodejní výstava výtvarných děl, která bude zahájena slavnostním streamovaným koncertem duchovní hudby 18. května v kostele Panny Marie Sněžné. A 25. května bude ZUŠ Open opět hostem programu festivalu Pražské jaro. Žáci vybraných škol a stipendisté MenART vystoupí díky ZUŠ Open například také na festivalu Americké jaro, Smetanově Litomyšli a plánují společnou výstavu v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle. Program jednotlivých škol je průběžně aktualizován na webových stránkách ZUŠ Open.

Na veřejných místech se od roku 2017 ZUŠ Open konala třikrát ve více než 350 městech. Do akce se pravidelně zapojilo 130.000 dětí. V roce 2020 plánovalo účast více než 420 škol, pětidenní program napříč celou republikou musel být vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru zrušen a jeho část se konala ve virtuálním prostředí.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments