EU dala Bosně první vakcíny z ohlášené dodávky pro Balkán

05.05.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie v úterý doručila Bosně více než 10.000 dávek vakcín proti covidu-19. Jedná se o první část z ohlášené statisícové dodávky očkovacích látek pro země západního Balkánu. Region již měsíce zásobují vakcínami Rusko a Čína, připomněla agentura AP.

Evropská komise minulý měsíc oznámila, že do Srbska, Bosny, Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie a Kosova dodá celkem 651.000 dávek americko-německé vakcíny Pfizer/BioNTech v celkové hodnotě 70 milionů eur (1,81 miliardy korun). Samotné Bosně z toho připadne téměř třetina. Vakcíny se budou do jednotlivých balkánských zemí rozvážet v týdenních intervalech, akci bude za unii koordinovat Rakousko.

Balkán se potýkal s nedostatkem vakcín

Většině balkánských zemí mimo EU se s ohledem na nízkou kupní sílu dlouho nedařilo zajistit dostatek covidových vakcín. Výjimkou bylo Srbsko, které si díky úzkým vztahům s Čínou a Ruskem obstaralo miliony dávek vakcín Sinopharm a Sputnik V. Ty v EU dosud neprošly schvalovacím řízením.

Po vzoru Srbska se další balkánské státy začaly obracet na Čínu a Rusko s žádostí o vakcíny, zatímco EU sama zápasila se zpožďováním dodávek. Někteří místní politici při přijímání ruských a čínských vakcín vychvalovali přátelské vztahy s těmito dvěma mocnostmi a zároveň kritizovali unii, že Balkánu nepřišla na pomoc, když to s ohledem na vysoké počty nakažených a zemřelých nejvíce potřeboval.

Unie je největším přispěvatelem do programu COVAX

Evropský komisař pro rozšíření Olivér Várhelyi, který dnes vakcíny na sarajevském letišti formálně předával, tuto kritiku odmítl. Slíbil, že EU země západního Balkánu v jejich boji s koronavirovou nákazou „nezklame“. „Dodávka vakcín potvrzuje naše přetrvávající odhodlání poskytovat podporu, což děláme od vypuknutí pandemie,“ řekl.

Několik balkánských států, a Bosna především, se při obstarávání vakcín musely spolehnout na vakcinační program COVAX, který pro středně- a nízkopříjmové země vytvořila Světová zdravotnická organizace. EU je v něm největším přispěvatelem, program se ale od počátku potýkal s nedostatkem očkovacích látek a jejich distribuce vázla celé měsíce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek