Zámek Chyše pokračuje v přípravě na novou sezonu. Svoji expozici zatím otevřít nemůže

5. květen 2021 09:00

Zámek Chyše patří mezi nejvíc navštěvované historické památky Karlovarského kraje. Kvůli protiepidemickým opatřením ale v letošním roce zatím otevřít nemůže. V areálu přitom skončila další etapa stavebních prací.

Knihovna, lovecký salon, společenský sál anebo pokoj, kdysi obývaný spisovatelem Karlem Čapkem. To jsou jen některé zajímavosti expozice zámku Chyše, historického areálu, který patří v regionu mezi nejvíc navštěvované. V letošním roce zatím vlastníci zámku otevřít nemůžou. Přesto ale očekávají dobrou sezonu.

Čtěte také

Majitel Vladimír Lažanský se svou rodinou sídlo zachraňuje a vylepšuje už přes 20 let. Letos v květnu dokončili přestavbu části zámeckého areálu na několik hostinských pokojů. Reagovali tím hlavně na poptávku návštěvníků a turistů. „Plánovali jsme to už před pár lety. Dokázali jsme vybudovat ubytování, které zoufale chybělo v tomto kraji,“ uvedl Lažanský.

Zámecký pension, prohlídkové trasy i blízký pivovar nicméně zatím zůstávají uzavřeny. V zámku totiž nelze zajistit individuální prohlídky, které by odpovídaly současným protiepidemickým opatřením. Za normálních okolností by prý začátek návštěvnické sezóny vypadal jinak. „Touhle dobou už bychom takzvaně praskali ve švech. Vidíme to už teď, když se udělá trochu hezky, míří sem cyklisti, motorkáři, je tu hemžení lidu. Bohužel zatím jen zvenku,“ dodal majitel zámku.

Zámek s přilehlými provozy je pro veřejnost uzavřený téměř tři čtvrtě roku. Po ukončení stavebních úprav a příprav na sezónu teď vlastníci zámku čekají na další vlnu takzvaného rozvolnění. Pravidelní návštěvníci se prý na otevření expozice ptají často.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio