Rada pro zahraniční věci ve formátu ministrů obrany (6. 5.)

05.05.2021
Úřad vlády

Ministři obrany budou diskutovat o přípravě Strategického kompasu.

Rada pro zahraniční věci ve formátu ministrů obrany se po delší době znovu sejde na prezenčním zasedání v Bruselu. Hlavním tématem jednání bude příprava Strategického kompasu, konkrétně prvního pilíře věnujícího se krizovému řízení.

Strategický je plánovaný strategický dokument určující budoucí směřování obranné spolupráce EU se zaměřením na čtyři hlavní oblasti: krizové řízení, odolnost, rozvoj schopností a partnerství. Dokument naváže na Globální strategii zahraniční a bezpečnostní politiky EU z roku 2016, avšak měl by pro oblast bezpečnosti a obrany stanovit konkrétnější cíle. První debata na toto téma byla zahájena na úrovni ředitelů pro obranné plánování v říjnu 2019. K vypracování kompasu vyzvaly závěry Rady EU k obraně a bezpečnosti v červnu 2020. Finální verzi dokumentu by měla Rada přijmout v první polovině roku 2022.

Před jednáním ministrů obrany předložila Evropská služba pro vnější činnost podkladový dokument k diskuzi, který se zaměřuje na krizové řízení. Jeho cílem je navrhnout možnosti, jak zlepšit efektivitu a flexibilitu unijních operací a jak zlepšit připravenost civilních a vojenských kapacit pro účely reakce na budoucí krize a konflikty.

Autor: Robert Franěk

Sdílet tento příspěvek