Design v neklidné době. Festival Uroboros nabídne online workshopy i performance

Design v neklidné době. Festival Uroboros nabídne online workshopy i performance 

Druhý ročník festivalu zaměřeného na kritický a společensky angažovaný design Uroboros se uskuteční v online prostoru od 5. do 18. května. Převážná část programu proběhne v angličtině. Pořádající Centrum DOX přehlídkou navazuje na dlouhodobý projekt #Datamaze.

Letošní téma, u něhož se organizátoři inspirovali bájným hadem požírajícím svůj ocas a zacykleným v neustálém znovuutváření sebe sama, zní Design v neklidné době.

Cyklický uroboros vystihuje nejistotu současné znepokojivé doby a kriticky reflektuje neutuchající snahy designérů vyřešit aktuální společenské problémy pomocí ‚chytrých‘ technologií,“ nechal se slyšet jeden z kurátorů festivalu Michal Kučerák. Podle něj je cílem přehlídky zjistit, jak může design přispět k pozitivním společenským změnám.

Uroboros tentokrát zahrnuje čtveřici programových sekcí. V části věnované syntetickým médiím se 11. května uskuteční přednáška Joanny Zylinsky o algoritmické kreativitě. Jiná kategorie zabývající se experimentálním, zdivočelým designem zkoumá možnosti kreativní spolupráce lidí s nelidskými aktéry. Například 7. května vystoupí Agnieszka Pokrywka, jež tematizuje kulturní kolonizaci v pozemském světě i ve vesmíru.  

Foto: DOX

Chybět nebude ani sekce reflektující designový nonsens, která přináší pohled na současnou obsesi designérů generovat zisk skrze vytváření nefunkčních technologických „řešení“ problémů. Přednáška Andrewa Hugilla naplánovaná na 14. května prozradí, jakou roli v tomto směru zaujímá patafyzika.

Nakonec se hosté budou zajímat o algoritmy, konkrétně na blockchainy z umělecké perspektivy. V této části programu se bude diskutovat třeba o predikčních trzích nebo fenoménu NFT, tedy unikátních tokenů.

Doprovodný program v češtině se zaměřuje na posilování digitální imaginace, účastníci se seznámí s konceptem komplementárních měn nebo důsledkem denního používání softwarových aplikací na naši představivost.

Foto: Miranda Marcus

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!