Hlavní obsah

Příprava na OH bez diváků. Češi razí do Poháru národů, v Chuchli nechybí Kellnerová ani Opatrný

Praha

Pražská Chuchle po necelém roce znovu hostí parkurovou elitu. Od čtvrtka do neděle zde proběhne čtyřdenní podnik CSIO3* CET Prague Cup, který nabídne hned dva vrcholy. Nedělní Grand Prix a páteční Pohár národů.

Foto: Josef Malinovský

Český reprezentant Aleš Opatrný při loňském tréninku v Chuchli.

Článek

Na ten loňský si český tým chová příjemné vzpomínky. V prestižním klání družstev sice obsadil páté místo a „bedna" mu utekla, přesto na kolbišti i tribunách vytryskla radost. Po skvělých jízdách si splnili minimální kvalifikační požadavky pro účast na olympiádě v Tokiu se svými koňmi všichni čtyři jezdci, kteří se v Poháru národů představili. Anna Kellnerová s klisnou Catch Me If You Can, Ondřej Zvára s Cento Lanem, Aleš Opatrný s Gentlemanem van het Veldhof a také Kamil Papoušek s hřebcem Warnessem.

Do týmové soutěže letos zasáhne čtrnáct družstev, byť jich mělo být původně o jednoho o víc. „Na poslední chvíli se vyškrtlo Slovensko z důvodů špatných výsledků na jiných závodech," vysvětlila ředitelka těchto závodů Markéta Šveňková. Koní přitom na Prague Cup dorazilo celkem 320. „Snažíme se držet toto číslo, protože v okamžiku, kdy máte na závodech víc jak 400 koní, jsou ostřejší restrikce co se týče koňského herpesviru EHV-1," připomněla.

Anna Kellnerová se připravuje na závody v Praze

zdroj: EquiTV.cz

Vzhledem k epidemické situaci přinesly samotné přípravy komplikace a koronavirus ovlivní i soutěže. Zatímco loni v létě mohlo zavítat do ochozů alespoň tisíc diváků, letos se Prague Cup uskuteční před prázdnými tribunami. „Snažíme se lidem zprostředkovat zážitky aspoň prostřednictvím internetové televize, přímé přenosy chystá také Česka televize," uvedla Šveňková na středečním brífinku.

Foto: Josef Malinovský

Anna Kellnerová při tréninku v Chuchli.

Všichni jezdci museli při příjezdu doložit negativní PCR test. „V areálu máme připravenou testovací jednotku, všichni jsou v průběhu závodů průběžně testováni," podotkla.

Pro řadu aktérů je páteční Pohár národů i nedělní Grand Prix velkou příležitostí, jak si ještě splnit kvalifikační limity a potvrzující výsledky pro OH v Tokiu.

Češi mají v Chuchli k dispozici reprezentanty Annu Kellnerovou, Aleše Opatrného, Kamila Papouška, Ondřeje Zváru i Emmu Augier de Moussac. Čtyři z nich zasáhnou do Poháru národů, který poslouží jako dobrá prověrka před kláním pod pěti kruhy. „Sestava na OH ještě není stanovená, bude záležet, jak se bude vyvíjet aktuální kondice koní i jezdců, jaké budou výsledky. Máme v plánu ještě další závody, CSIO5* v Římě, poté v Sopotech, a teprve pak se určí finální sestava týmu," dodala Šveňková.

Reklama