metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Květen ve sportu: Vrchol Ligy mistrů, tragédie i MS v hokeji

  13:58
Psal se 21. květen roku 1997, když fotbalisté Schalke 04 ovládli tehdejší Pohár UEFA. Jiří Němec a Radoslav Látal se stali prvními Čechy v samostatné éře, kteří ovládli nějaký evropský pohár. Za dva roky je následoval s Laziem Řím Pavel Nedvěd v Poháru vítězů poháru. Český záložník byl tehdy díky vítěznému gólu vůbec poslední střelec této soutěže, která pak zanikla.
Vladimír Šmicer | foto:  Michal Šula, MAFRA

Postupně se přidávali v Poháru UEFA a později v Evropské lize další čeští šampioni. Česká republika se pyšní také čtyřmi vítězi Ligy mistrů. Vladimír Šmicer s Milanem Barošem to dokázali s Liverpoolem, Marek Jankulovski s AC Milán a Petr Čech s Chelsea.

Loni se sezona dohrávala kvůli epidemii koronaviru až v létě, ale letos budou opět oba evropské poháry vrcholit tento měsíc. Finále Evropské ligy je na programu 26. května, Ligy mistrů tři dny nato.

Neštěstí v Bruselu
S koncem května se pojí také jedna z největších tragédií v historii fotbalu. Psal se rok 1985, kdy se setkali v Bruselu na stadionu Heysel ve finále tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí Liverpool a Juventus Turín.

Hodinu před výkopem angličtí rowdies zaútočili na sousední, původně „neutrální“ sektor, který byl však plný italských fanoušků. Atak nečekali a zděšení začali utíkat. Jenže v cestě stála betonová zeď, která pod velkým náporem povolila a fanoušky zavalila. V šílené panice a tlačenici bylo kromě 39 mrtvých i víc než 600 lidí zraněných. Zápas se i přesto odehrál.

Umělý led překopal sezonu
Pravidlo, že je lední hokej zimní sport, a tak by se měl hrát hlavně v zimě, sice platí, ale už ne tak úzkostlivě jako kdysi, kdy byli hokejisté odkázáni na venkovní ledové plochy. Vždyť mistrovství světa už léta vrcholí v květnu a letos to bude až v červnu. A vítěz Stanley Cupu je pravidelně známý až v červnu.

A vlastně to celé paradoxně začalo v květnu, když v roce 1908 v Paříži právě až na jaře vznikla Mezinárodní hokejová federace. České království se přidalo v listopadu.

Dnes je to přesně 25 let, kdy čeští hokejisté poprvé vyhráli po rozdělení federace mistrovství světa, stalo se to ve Vídni po finálové výhře 4:2 nad Kanadou.

Ne vždycky se ale světový šampionát hrál až po skončení klubové sezony. „Mistrovství světa se různě šoupalo, poprvé bylo vlastně v rámci OH v roce 1920 až v dubnu, protože bylo na umělém ledě, to ale následně nebyla podmínka, nebo se často hrálo na otevřených plochách bez střech, takže bylo nutné, aby mrzlo, a to bylo samozřejmě častější v únoru. Po válce už se hrálo jen na umělých plochách, tudíž se sezona protahovala a mistrovství bylo obvykle v březnu,“ líčí hokejový historik Tomáš Kučera.

V 70. letech se MS posunulo až na duben, a když začali hrát na mistrovství světa hráči z NHL, přehouplo se až do května. „Ještě v 60. a 70. letech se hrála často liga i po mistrovství, to se pak odbouralo, protože lidi už soutěž po šampionátu moc nezajímala, přestože se hrálo o titul,“ dodává Kučera.

Čeští sportovci narození v květnu

  • Fotbal: V květnu jsou narození skvělí bývalí hráči. Například stříbrný a bronzový medailista z mistrovství Evropy, trojnásobný šampion české ligy se Slavií a vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Vladimír Šmicer. Ten aktuálně kandiduje na předsedu Fotbalové asociace ČR. Do nedávné úspěšné éry reprezentace patří i další vítěz Ligy mistrů (s AC Milán) Marek Jankulovski či brankář Petr Čech, který zmíněnou soutěž ovládl s Chelsea. Oba mají bronz z ME 2004. Jiný slavný gólman Ivo Viktor je dokonce mistrem Evropy z roku 1976. Jeho spoluhráčem byl tehdy také  Zdeněk Nehoda, nyní úspěšný hráčský agent.
  • Lední hokej: Padesátiny oslaví na konci května olympijský vítěz z Nagana, mistr světa a držitel Stanley Cupu s Detroitem Jiří Šlégr. Slavný pohár pro vítěze NHL získal také brankář Roman Turek v barvách Dallasu. Také on je světový šampion. Aktuálně jedna z největších českých hvězd David Pastrňák hrající za Boston je též narozena v květnu.
  • Atletika: Padesátiny letos oslaví také bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková, olympijská medailistka a mistryně světa. Někdejší desetibojař a svého času i světový rekordman Tomáš Dvořák je o rok mladší. I on získal na OH 1996 v Atlantě bronz, MS ovládl třikrát.
  • Zimní sporty: Zde se sluší připomenout hlavně rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, která má obrovskou sbírku medailí. Dvojnásobnou mistryní světa byla i krasobruslařka Ája Vrzáňová.
  • Ostatní: Bohužel už zesnula také Věra Čáslavská. Někdejší gymnastka získala na olympijských hrách jedenáct medailí, z toho sedm zlatých. Bývalý rychlostní kanoista Martin Doktor má na kontě dvě zlaté olympijské medaile z Atlanty. Nyní je již několik let sportovním ředitelem Českého olympijského výboru. Tenista Tomáš Šmíd se pyšní vítězstvím v Davis Cupu z roku 1980.
  • Na květen připadá ještě jeden velký český sportovní úspěch. Někdejší oštěpař Jan Železný hodil stále platný světový rekord 98,48 metru v německé Jeně 25. května 1996.
Autor: Pavel Urban Metro.cz

Hlavní zprávy

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek