Komise se bojí rozmachu čínských firem. Podnikům, které podporuje stát, chce omezit přístup k zakázkám

Státem podporované mimoevropské firmy budou mít zřejmě složitější cestu k veřejným zakázkám v zemích EU. Evropská komise ve středu představila návrh nových pravidel, která jí umožní podrobněji prověřovat a omezovat velké akvizice nebo účast ve veřejných tendrech. Unijní exekutiva přichází s opatřením především kvůli obavám z rozmachu čínských firem, které EU považuje za neférovou konkurenci vzhledem k jejich státním subvencím. Nová pravidla musí schválit členské státy i Evropský parlament.

Unie sice má již několik desítek let podrobná pravidla regulující státní podporu pro vlastní podniky, dosud však tento problém neřešila u společností ze třetích zemí. „Chceme, aby všechny firmy, které podnikají v Evropě, ať pocházejí odkudkoli, respektovaly naše pravidla,“ prohlásila místopředsedkyně Komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Nová pravidla podle ní zajistí spravedlivé podmínky pro firmy z celého světa. Návrh Komise by prosadil, že mimoevropské firmy budou povinně hlásit svůj záměr převzít jakoukoli společnost z EU s ročním obratem na unijním trhu nejméně 500 milionů eur (třináct miliard korun), pokud bude státní příspěvek činit nejméně padesát milionů eur.

Stejnou povinnost budou mít společnosti i v případě, že budou mít zájem o veřejnou zakázku přesahující 250 milionů eur (6,5 miliardy korun). Komise však bude moci zahájit podrobné šetření podle vlastního uvážení i v jiných případech.

Unijní regulátor bude moci po posouzení nařídit firmám nápravu situace, například vrácení části státní pomoci, nebo operaci zcela zakázat.