Přístup ke kryptoměnám se zjednoduší. Objeví se ve stovkách amerických bank

Přidat na Seznam.cz

Podle kryptoměnové  firmy NYDIG budou zákazníci některých amerických bank již brzy moci nakupovat prostřednictvím svých stávajících účtů, držet a prodávat Bitcoin.

NYDIG, dceřiná společnost newyorského správce aktiv Stone Ridge v hodnotě 10 miliard dolarů, uzavřela partnerství s fintechovým gigantem Fidelity National Information Services (FIS), aby americkým bankám umožnila v následujících měsících nabízet Bitcoin.

Podle Patricka Sellse, šéfa bankovních řešení v NYDIG, jsou již do programu zapojeny stovky bank a jednání s některými z největších ještě probíhají . „To, co nabízíme je usnadnění toho, aby jednotlivci a korporace mohli nakupovat Bitcoin prostřednictvím svých stávajících bankovních účtů,“ uvedl Sells. „Pokud na všechny své bankovní činnosti používám svou mobilní aplikaci, budu mít i možnost nakupovat, prodávat a držet Bitcoin. “

Dosud se uživatelé Bitcoinu spoléhali na aplikace od nové generace fintech hráčů, jako jsou Robinhood, platební giganty PayPal a Square nebo kryptofirmy jako Coinbase. Na druhé straně se banky vyhýbaly bitcoinu. Bylo to teprve nedávno co oznámili své plány, které umožní klientům se správou velkého majetku vsadit na kryptoměnu.

blue and red line illustration
Foto: Pierre Borthiry / Unsplash.com

Yan Zhao, prezident společnosti NYDIG, však tvrdí, že banky už požadují Bitcoin, protože vidí, jak jejich zákazníci posílají dolary na Coinbase a další kryptoburzy. „Toto není jen to, že si banky myslí, že jejich klienti chtějí Bitcoin, ale musí to udělat na základě svých údajů, vidí vklady směřující na kryptoburzy jako je Kraken, nebo Coinbase,“ uvedl Zhao.

Když se o spolupráci přihlásí stovky menších bank, giganti jako JPMorgan Chase a Bank of America mohou podle Roba Lee, vedoucího digitálního bankovnictví ve FIS, čelit tlaku na nabízení kryptoměn svým zákazníkům retailového bankovnictví.

V březnu se stala Morgan Stanley první bankou, která nabízela bitcoinové fondy svým klientům, informovala televize CNBC minulý měsíc. Goldman Sachs rychle následovala se svým sdělením a JPMorgan údajně zkoumá vlastní produkt ve spolupráci s NYDIG. V těchto případech však banky odsunuly Bitcoin výhradně pro jednotlivce s ultravysokým čistým jměním a rodinné kanceláře spravující majetek za desítky milionů dolarů. „Většina lidí nemůže investovat do věcí, do kterých mohou investovat institucionální investoři,“ uvedl Zhao.“Díky tomu, že Bitcoiny budou dostupné ve vaší bance a dají se koupit už za 1 dolar, máte nyní atraktivní aktivum, které je k dispozici na to, aby ho mohl vlastnit kdokoliv v jakékoliv výši. Myslíme si, že pro posílení postavení ekonomiky to je významné.“

Banky určí, kolik budou zákazníkům účtovat za bitcoinové obchody, a podle Sellsw si ponechají většinu z těchto výnosů z poplatků. Po zavedení počátečního produktu v oblasti Bitcoin plánuje NYDIG další služby, jako jsou odměny za platby debetní kartou vypláceny v Bitcoinech a nový typ bankovního účtu, který bude vyplácet úroky v Bitcoinech a bude podléhat pojištění vkladů.

Podle průzkumu by Bitcoin vlastnilo více lidí, kdyby tak učinili prostřednictvím svých stávajících bank.

Zdroj: CNBC