Loni se za čepované pivo utratilo podle studie o šest miliard méně, nejvíc propadly duben a listopad

Za točené pivo se podle studie loni utratilo o šest miliard méně (zdroj: ČT24)

Češi loni za čepované pivo utratili o šest miliard korun méně, odhaduje studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA). Do té autoři ale nezapočítávají tržby minipivovarů, částka tak může být ještě o desetinu vyšší. Suma také nezahrnuje ztráty v době, kdy mohly být loni restaurace otevřené.

Jelikož se analýza zaměřila jen na prodej čepovaného piva, takzvaný on-trade, v souhrnu by ztráty pivovarů neměly být tak vysoké. Producentům totiž zároveň loni vzrostly prodeje baleného piva v plechovkách a lahvích, takzvaný off-trade. „Spotřeba piva se z hospod přesunula do garáží a do malých oslav, takže jsme na to reagovali. Samozřejmě to je za cenu zvýšeného úsilí a zvýšených nákladů,“ řekl ČT Martin Šibal, předseda představenstva Pivovaru Moravia. 

„Ještě v roce 2019 dosahoval poměr mezi výstavem piva v segmentu on-trade a off-trade 35 procent k 65 procentům. Pandemická bezpečnostní opatření, omezení provozu restaurací a také pokles exportu českého piva v loňském roce výrazně omezily konzumaci piva v barech a restauracích, kde podíl na celkové spotřebě poklesl z 35 procent na 26 procent,“ informuje CETA.

Pivovarům loni rekordně klesly tržby za točené pivo (zdroj: ČT24)

Největší výpadky prodeje v restauracích byly v dubnu, kdy šlo o meziroční propad o 81 procent, a v listopadu, kdy šlo o 89 procent. Za celý loňský rok klesly meziročně prodeje piva v restauracích v průměru o 31 procent, uvedl analytik CETA Michael Fanta. Nejlépe se pak pivo v restauracích prodávalo v červenci a v srpnu.

Vývoj výstavu piva v segmentu ON-TRADE v letech 2019 a 2020
Zdroj: ČSPS

Podle analýzy tvoří čepované pivo zhruba třetinu tržeb restauračních zařízení, ztráty v celém restauračním segmentu tak budou násobně vyšší.

Nejnižší čísla za dlouhou dobu

Pivovary v Česku loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Již dříve zástupci svazu pivovarů a sladoven označili za důvod poklesu výroby koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v Česku, ale i v zahraničí.

Odhad ekonomických ztrát v pivovarnickém průmyslu během března–května 2020
Zdroj: CETA

Předloni byla výroba rekordní, činila 21,6 milionu hektolitrů. „Jako pivovarníci sledujeme údaje už od roku 1950. Já osobně mám hodně bohaté zkušenosti, ale takovou situaci jsem ještě nezažil. Nepamatuji, že by na tom kdy hospody a restaurace byly tak špatně,“ uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) František Šámal. 

Během posledního roku také klesá počet míst, která pivo odebírají. Podle studie ČSPS skončilo asi pět set hospod. „Z našeho asi tři týdny starého průzkumu vyplývá, že asi sedmdesát procent hospod nedosáhlo na žádnou podporu státu,“ řekl pro Českou televizi Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

Podle Českého svazu malých a středních podniků a živnostníků už se situace promítá i do cen. „Když se díváme na cenové úrovně dejme tomu některých jídel, tak to desetiprocentní zdražení oproti cenám před covidem už proběhlo,“ popsal ČT Lukáš Kastner, člen představentstva asociace. „V tom střednědobém horizontu si myslím, že gastro se posune cenově během jednoho roku o nějakých 10, 15 procent výše,“ odhaduje. 

Klíčové tak pro pivovary i restaurace nyní je, kdy se otevřou předzahrádky. „Pro nás je teď důležité, abychom otevřeli zahrádky. Jakmile přijde pěkné počasí, tak u okének bude probíhat živelné hromadění lidí. My oproti tomu nabízíme to kontrolované, bezpečné prostředí,“ popsala Martina Ferencová, výkonná ředitelka Svazu pivovarů a sladoven.